Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgfonds PFZW gaat duurzamer beleggen

17-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_5euro_17.jpg
Na ambtenarenpensioenfonds ABP kondigt ook Zorg en Welzijn (PFZW) een verduurzaming van zijn beleggingsportefeuille aan. Het zorgfonds verkoopt komende jaren zijn belangen in bedrijven met een relatief hoge uitstoot van koolstofdioxide. De totale CO2-voetafdruk van PFZW moet hierdoor in 2020 met de de helft zijn afgenomen.
Steenkoolbedrijven
De nieuwe aanpak betekent onder meer dat steenkoolbedrijven grotendeels uit de beleggingsportefeuille zullen verdwijnen. In totaal wordt waarschijnlijk afscheid genomen van ongeveer 250 bedrijven.
Het pensioenfonds zegt met het omgooien van zijn beleggingsbeleid gehoor te geven aan een belangrijke wens van de eigen deelnemers. Ook stelt PFZW dat bedrijven die een grotere belasting zijn voor het milieu dan hun concurrenten op termijn een slechte belegging zullen blijken.
Klimaatprobleem
Het fonds, dat het pensioen regelt van ruim 2,5 miljoen Nederlanders, wil komende jaren tevens 20 tot 25 miljard euro steken in nieuwe beleggingen die direct bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. Ook wil PFZW meer het gesprek aangaan met ondernemingen waarin wordt belegd.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!