Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgen over aanbod Google Books

29-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4667134.jpg
Op verzoek van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) gaat de Europese Commissie eens aandachtig kijken naar Google Books, waar miljoenen boeken gratis te lezen zijn. De online bibliotheek kan wellicht auteursrechten van schrijvers en uitgevers aantasten.
Van der Hoeven kaartte haar zorgen donderdag aan bij EU-beraad met haar collega's uit andere Europese landen. De Duitse, Franse en Oostenrijkse ministers delen de zorgen.
Google biedt sinds enkele jaren een enorme gratis bibliotheek op internet. Het bedrijf zegt zelf dat op de boeken geen auteursrechten meer rusten of dat de uitgever toestemming heeft verleend. Sommige uitgevers zijn het daarmee oneens.
,,Het is niet dat we Google Books willen sluiten'', zei Van der Hoeven na het beraad. ,,Maar je ziet dat de online publicatie complicaties kan hebben voor auteursrechten. Die rechten zijn nu erg goed geregeld voor papier en cd's. Ik wil dat de auteursrechten aansluiten bij de communicatiemiddelen van de toekomst.''
In de Verenigde Staten spanden auteurs een proces aan tegen Google wegens schending van auteursrechten. Die zaak loopt nog.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!