Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgen op de woonbotenmarkt door stop hypotheken bij ING Bank

07-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
361 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Woonbooteigenaren met een hypotheek bij ING Bank zijn zich rot geschrokken. De bank heeft aangekondigd vanaf oktober dit jaar te zullen stoppen met het vertrekken van hypotheken voor woonboten en watervilla's. De Rabobank blijft nu als enige partij op de markt over voor het verstrekken van hypotheken voor wonen op het water. Dat kan grote gevolgen hebben.
LWO richt stichting op
Door het wegvallen van de ING als hypotheekverstrekker zien huidige klanten die een woonboot of watervilla hebben grote problemen opdoemen. 5500 mensen hebben een woonboothypotheek bij ING. De huidige hypotheek loopt gewoon. Wie zijn woonboot wil verkopen kan te maken krijgen met een waardedaling, omdat het afsluiten van een hypotheek lastiger wordt. De Landelijke Woonboten Organisatie (LWO) maakt zich daar zorgen over. Liesbeth Koning van de LWO is daarom in overleg met advocaat financieel recht Lisa Jie Sam Foek van Blenheim Advocaten . Doel is om een stichting op te richten voor woonbooteigenaren en op die manier met ING in gesprek te gaan. Als dat niets oplevert stappen ze naar de rechter. Jie Sam Foek: "ING heeft zorgplicht en moet zorgen dat haar klanten geholpen worden. Ik vind dat ING nu onzorgvuldig handelt."
Rabobank als monopolist
Steeds minder banken of financiële instellingen verstrekken financiering voor een woonboothypotheek. Nu ING Bank er per oktober mee ophoudt, is alleen de Rabobank nog over. Die bank financiert 90% van de marktwaarde van de woonboot, maar, zegt de bank "dan moet de drijvende woning wél voorzien zijn van een ligplaats met vergunning." Dat is lastig, legt Liesbeth Koning uit. Elke gemeente heeft aparte verordeningen voor woonboten. Volgens Koning zou het Rijk landelijke regels moeten maken, waardoor de markt voor woonboten aantrekkelijker wordt voor hypotheekverstrekkers.
Persoonlijke lening?
Minister Dijsselbloem van Financiën gaf als reactie op vragen in de Tweede Kamer over deze situatie als antwoord dat mensen dan met eigen vermogen en een persoonlijke lening een woonboot zouden kunnen kopen. Dat klopt niet. Lisa Jie Sam Foek: "Bij een persoonlijke lening geldt de boot niet als onderpand. Welke geldverstrekker zal je een paar ton lenen zonder garantie van terugbetaling?" Daarnaast betaal je over een persoonlijke lening ook meer rente (ongeveer het dubbele) dan over een hypotheek. Je bent als koper van een woonboot dan dus duurder uit.
Woonbootbewoners zijn boos
In de reportage vertellen woonbooteigenaren Christina Riphagen en John Hoeksma hun verhaal. Riphagen krijgt van haar makelaar te horen dat bij verkoop zij moet rekenen op een verlies van zo'n €40.000. Hoeksma ziet de overwaarde van de woonboot in rook opgaan met deze nieuwe situatie.
Reactie ING Bank
ING Bank wil geen uitleg geven in de studio. De bank besloot om te stoppen met het financieren van woonboothypotheken omdat dat 'complex en specialistisch' is. Door de veranderende hypotheekmarkt wil ING concurrerend blijven en daarom vereenvoudigt de bank haar aanbod. De watervillahypotheek valt daar vanaf oktober niet meer onder.
ING Bank maakte dit besluit bekend in februari. De bank vindt dat er daardoor voldoende tijd is om nieuwe hypotheekverstrekkers de markt te laten betreden. "Potentiële hypotheekverstrekkers bieden wij onze kennis aan" zegt de bank. Hiervan is volgens ING al door verschillende partijen gebruikgemaakt. De woonbootbewoners hebben daar nog geen vertrouwen in. Hoeksma belde met verschillende hypotheekverstrekkers maar sprak nog geen geïnteresseerde partij. Liesbeth Koning van de Landelijke Woonboten Organisatie sprak meer mensen die met de handen in het haar zitten. Advocaat Jie Sam Foek: "De mogelijkheid voor een hypotheek moet worden gecontinueerd. ING is daar verantwoordelijk voor."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!