Kassa

Zorgen online games voor een gokverslaving bij kinderen?

18-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-11-18 om 12.34.16
Maandenlang is er uitgekeken naar de nieuwste game die gisteren – vrijdag 17 november - op de markt is gekomen: Star Wars Battlefront II. Reden voor een feestje, zou je zeggen. Maar als gamers in de hele wereld in opstand komen, de Kansspelautoriteiten in Nederland, Engeland en België onderzoek doen of er sprake is van gokken en alvast een waarschuwing uitdoen, dan is er blijkbaar meer aan de hand.
‘Lootboxes’
De discussie gaat over populaire games als Shadow of War, Call of Duty en Star Wars Battlefront II die je koopt in de winkel waarna je online gaat spelen. Terwijl je vroeger bij aanschaf nog verzekerd was van alle onderdelen van het spel, moet je nu dagen- en nachtenlang doorspelen of zelfs extra betalen om toegang te krijgen tot diezelfde domeinen. Even een klein bedrag betalen is verleidelijk, maar het wordt al snel vervelend als je aankoop een gokspelletje blijkt te zijn. Je koopt dan de kans dat je een mooie prijs binnensleept zoals dat ene coole outfit of een sterk wapen. Maar de kans is ook aanwezig dat met iets wordt afgescheept waar je helemaal niet op zit te wachten. Dit nieuwe verdienmodel binnen de game industrie heet lootboxes. Letterlijk vertaald: schatkistjes waarvan de inhoud van tevoren niet bekend is.
Micro-transacties
Tony van Rooij van het Trimbos-instituut legt in een blog uit hoe dit verdienmodel werkt en welke risico’s daaraan vastkleven voor jonge kinderen. Van Rooij haalt boerderijspel Farmville aan als voorbeeld. ‘Anno 2017 zijn micro-transacties een zeer populair verdienmodel voor games. Voor een paar euro koop je bijvoorbeeld een nieuwe tractor.’ Hierdoor geven kinderen volgens Van Rooij onbedoeld geld uit aan digitale ‘smurfbessen’ of ‘farm cash’. ‘In tegenstelling tot een game die in één keer aangekocht wordt, bevatten dit soort games met micro-transacties de mogelijkheid om heel weinig, of juist heel veel geld uit te geven. Dit creëert nieuwe uitdagingen voor spelers en ouders van kinderen onder de 18 jaar.’
Meer informatie
Naast Van Rooij maken ook instanties als de Kansspelautoriteit zich zorgen over de gevolgen van het spelen van dergelijke populaire games voor jonge (kwetsbare) kinderen. Ouders die naar aanleiding van de uitzending van Kassa meer informatie willen, kunnen terecht bij de website van het Trimbos-instituut gameninfo.nl .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!