Kassa

Zorgen om landbouwgif in bollenvelden

21-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
logo_zembla_02.jpg
Nederland is de grootste exporteur van bloembollen ter wereld. De afgelopen decennia is het aandeel van de leliebollen flink gegroeid. En deze lelies groeien al lang niet meer alleen in de traditionele bollenstreek, maar in steeds meer delen van het land. Omwonenden van lelievelden in Drenthe, Overijssel, Friesland en Zeeland zijn bezorgd over het vele landbouwgif dat door de bollenboeren wordt gebruikt.
Landbouwgif
Zij klagen over luchtwegproblemen, huiduitslag en brandende ogen en vragen zich af: wat ademen we allemaal in? Donderdagavond zendt het VARA-programma Zembla de aflevering 'Lelies met een luchtje' uit, over het gebruik van landbouwgif en de gevolgen voor de omwonenden. De GGD is bezorgd over incidenten met Metam-natrium, een giftig ontsmettingsmiddel waarmee lelievelden worden bewerkt. Gebruik ervan zou ertoe hebben geleid dat omwonenden de klachten naar de huisarts moesten.
Rapport
In 2011 stelde het programma dit probleem aan de kaak, maar het rapport door de Gezondheidsraad laat nog op zich wachten. Zembla onderzoekt wat de overheid ondertussen doet om haar burgers te beschermen tegen de risico’s van het gebruik van landbouwgif.
Kamervragen
De Partij van de Dieren heeft kamervragen gesteld over het landbouwgif. Het kabinet moet omwonenden van bollenvelden beschermen tegen gevaarlijk landbouwgif, zo stelt de partij naar aanleiding van de uitzending. De PvdD wil dat het gifgebruik in de landbouw wordt aangepakt en de gezondheid van omwonenden wordt beschermd. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand wil staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken hierover naar het vragenuurtje van de Kamer roepen.
Lees meer over de uitzending van Zembla. ANP/ZEMBLA
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!