Kassa

Zorgen om beschikbaarheid coronatesten in najaar 2020

28-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
coronatest zelftest 1127
Er dreigt dit najaar een nieuw tekort aan coronatesten. Nederland wil het aantal testen opvoeren, maar de vraag ernaar groeit wereldwijd enorm. Daarom zijn er zorgen over de beschikbaarheid, meldt Edwin Boel, projectleider van het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK), aan het AD. Boel is mede-verantwoordelijk voor het testproces van GGD’en en laboratoria.
Op dit moment voert Nederland dagelijks 20.000 diagnostische testen uit. Dat waren er twee weken geleden nog 13.000. Het aantal testen dat de GGD'en uitvoeren, loopt dagelijks met ongeveer duizend op. Volgens een schatting van het RIVM moeten het er dit najaar dagelijks ongeveer 70.000 testen zijn. Een van de redenen is dat er dan meer mensen met verkoudheidsklachten zullen rondlopen.

Niet alleen Nederland kampt met dit soort uitdagingen. De VS wil bijvoorbeeld zijn capaciteit uitbreiden van 800.000 naar misschien wel 10 miljoen testen per dag. Hierdoor blijft het volgens Boel knokken om genoeg testen geleverd te krijgen. Hierbij wijst hij ook op de kwetsbare positie van fabrikanten van testen, die hun productie in korte tijd extreem hebben moeten opvoeren, en daarbij op hun beurt weer erg afhankelijk zijn van hun leveranciers.

Bron: AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!