Kassa

Zorgen in Kamer door woonrapport

15-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis4_06.jpg
Minister Stef Blok (Wonen) ,,moet wakker worden en als een speer aan het werk'', vindt SP-Kamerlid Paulus Jansen. Hij reageert op de donderdag gepresenteerde cijfers over woningcorporaties van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Huren stijgen fors terwijl nieuwbouw en onderhoud aan woningen flink afnemen. ,,Een rampscenario voor huurders en werknemers in de bouw'', concludeert de SP' er.
,,Mensen krijgen zo een slechter huis met een hogere huur, vele duizenden banen in de bouw zullen verdwijnen. Blok moet stoppen met politieke spelletjes en deze crisis oplossen.''
Financiële ruimte
Kees Verhoeven (D66) wil dat Blok met de woningbouwsector om de tafel gaat en regelt dat het gemeenschappelijk belang van een gezonde woningsector voorop komt te staan. ,,Nu is het vooral slaan met rapporten en met cijfers tegen elkaar opboksen. Daar is niemand mee geholpen. We moeten de huursector weer gezond maken.'' Om zich meer financiële ruimte te verschaffen, zouden corporaties meer kunnen snijden in personeelskosten en ook meer huurhuizen kunnen verkopen, denkt Verhoeven.
'Onvolledig beeld'
Regeringspartij PvdA is van mening dat het Waarborgfonds een ,,onvolledig beeld'' schetst van de woningmarkt in 2017. Volgens het WSW gaat de huur van woningen in de sociale sector de komende jaren fors omhoog en worden investeringen in nieuwbouw teruggeschroefd. ,,Juist de toenemende opbrengsten voor corporaties, gecombineerd met forse besparingen op de bedrijfskosten, zullen er in de komende jaren toe leiden dat de investeringen in huurwoningen gaan toenemen'', meent PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch. Doordat het kabinet extra geld beschikbaar heeft gesteld voor de huurtoeslag, blijft het volgens hem voor huurders betaalbaar.
Besparing
Minister Blok is teleurgesteld dat ondanks toezeggingen de bedrijfskosten van woningcorporaties niet dalen. Zij zouden daar naar eigen zeggen honderden miljoenen op kunnen besparen, aldus een reactie van het ministerie. Ook kan door de verkoop van bezit dat niet tot de kerntaak behoort, extra geld worden binnengehaald. Hij is wel tevreden over het feit dat de corporaties de uitgaven voor onderhoud op peil houden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!