Zorgen bij politie over vuurwerkvrije zones
02-12-2014
• leestijd 2 minuten
De Nederlandse Politiebond NPB maakt zich zorgen over de handhaving in en om vuurwerkvrije zones in verschillende Nederlandse steden. De bond twijfelt eraan of er wel voldoende capaciteit is om vuurwerkverboden te handhaven. ,,Het water staat ons al tot aan de lippen", zegt voorzitter Han Busker van de NPB.
Vraagtekens
De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) zette maandag vraagtekens bij de vuurwerkvrije zones die gemeenten als Rotterdam, Amsterdam en Hilversum rond de jaarwisseling gaan instellen. ,,Je kunt je afvragen of er voldoende capaciteit is om hierop te controleren'', aldus Wouter Weide, secretaris van de RND.
Nauwelijks
ruimte voor extra inzet
,,Ik herken me hier helemaal in", reageerde Busker ,,Aanpak van vuurwerkoverlast is nodig, maar dan moet je wel een organisatie achter je hebben staan hebben om te kunnen handhaven." Volgens hem gaat de meeste capaciteit bij de politie naar de opsporing. Ruimte voor extra inzet is er nauwelijks.
Kwetsbare gebouwen
Sommige steden, zoals Hilversum huren beveiligers in om toezicht te houden bij kwetsbare gebouwen als scholen en zorgcentra. Roosendaal en Brummen deden dat bij eerdere jaarwisselingen ook. De NPB is daar geen voorstander van. ,,Handhaving is een overheidstaak als de overheid een verbod instelt", vindt Busker.
Verbod handhaven
Coalitiepartijen VVD en PvdA wijzen erop dat gemeenten die een vuurwerkvrije zone aanwijzen, eerst moeten nadenken hoe ze dit verbod gaan handhaven. Dat is een taak van de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie. ,,Anders is het voornemen een lege huls'', zegt VVD-Kamerlid Ockje Tellegen.
Verboden
PvdA'er Ahmed Marcouch benadrukt dat een zone maar enkele uren rond de jaarwisseling geldt, als het vuurwerk mag worden afgestoken. ,,Buiten die tijd is alles verboden.'' Marcouch vindt het belangrijk dat burgemeesters zowel buurtbewoners als ondernemers in zo'n zone betrekt bij de maatregel om meer draagvlak te creëren. Gemeenten kunnen volgens hem extra bijzondere opsporingsambtenaren inhuren om het verbod te handhaven. ANP