NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zorgcentra hebben te weinig bedden voor kort verblijvende ouderen

19 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
ziekenhuisbed_930x520_zorg
Er zijn te weinig bedden beschikbaar in zorgcentra waar zieke ouderen onder begeleiding van de huisarts kortdurend kunnen aansterken. Dat komt naar voren uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 1233 huisartsen.
Zulke bedden, in het jargon ELV-bedden of eerstelijnsverblijf genoemd, worden aangeboden in verpleeghuizen, zorghotels en ziekenhuizen. De zorg is altijd in handen van de huisarts. Deze kan een patiënt naar zo'n zorgplek doorsturen als die ziek is en thuis niet goed kan aansterken, of na een operatie wordt ontslagen uit het ziekenhuis maar nog niet genoeg is hersteld om naar huis te gaan. Doordat er niet genoeg van deze ELV-bedden zijn, komen patiënten dan toch terecht in het ziekenhuis, waar de zorg veel duurder is. 60 procent van de ondervraagde dokters klaagt dat er vaak geen bed vrij is.

Regionale loketten

Toch is er een lichtpuntje, blijkt uit de enquête. Sinds vorig jaar zijn er diverse loketten geopend waar de beschikbare ELV-bedden in de regio te vinden zijn. Ze werken nog niet optimaal, maar het is al wel een verbetering, zegt een woordvoerster van de LHV. ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!