Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Zorg voor ME-patiënt onder de maat'

14-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
zorg-dokter-arts-930x520
Het is slecht gesteld met de zorg voor patiënten in Nederland met ME, ook bekend als het chronisch vermoeidheidssyndroom. Volgens de ME/cvs Vereniging ervaren patiënten vooral een gebrek aan kennis over de ziekte bij artsen. Daarnaast zijn zij ontevreden over de geboden behandelingen.
Slaapstoornissen
De vereniging baseert zich op een enquête onder 629 patiënten. Hoeveel mensen precies lijden aan ME in Nederland is onbekend. Naar schatting gaat het om 30.000 tot 40.000 tot patiënten. Naast chronische uitputting hebben patiënten klachten als slaapstoornissen, hoofd-, spier- en gewrichtspijn en problemen met bijvoorbeeld taal, denken en geheugen.
Veel artsen in Nederland denken volgens de vereniging nog steeds dat de ziekte, waarvan de oorzaak onbekend is, tussen de oren zit.
Kennisgebrek
Volgens het onderzoek moest het gros van de patiënten (ruim 81 procent) langer dan een jaar wachten voordat een diagnose was gesteld. Bij 44 procent duurde dit langer dan vier jaar. Daarnaast is twee derde van de ondervraagden negatief over de deskundigheid van de huisarts. Over de kennis van de gespecialiseerde artsen zijn ze wel tevreden. ,,Deze zijn echter dun gezaaid terwijl ME-patiënten niet altijd goed in staat zijn te reizen'', aldus de patiëntenvereniging.
Negatief effect
Opvallend is ook dat de meerderheid van de respondenten aangeeft dat de aanbevolen behandelingen een negatief effect hebben op de gezondheid. Ook zou het ,,op pure willekeur'' zijn berust of ME‐patiënten een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen. Slechts de helft van de patiënten krijgt zo'n uitkering. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Guido Broeder
Guido Broeder15 sep. 2016 - 18:35

Hoewel deze problematiek voor ons (maar ook voor veel andere doelgroepen) in grote lijnen herkenbaar is, behoeven de uitkomsten van het onderzoek enige nuance. Dit is een vereniging die meent dat ME en CVS hetzelfde zijn, wat niet juist is. Er is een burgerinitiatief ingediend met 56.000 handtekeningen om aan zulke praktijken, die mede worden gevoed vanuit VWS, een einde te maken. We weten daarom niet hoeveel echte ME-patiënten de vragenlijst hebben ingevuld. Het zal in elk geval een minderheid zijn, want naar schatting zijn er in Nederland 14.000 ME-patiënten en minstens 150.000 CVS-patiënten. Dat de situatie in Nederland ook voor patiënten met onverklaarde vermoeidheid ernstig is staat overigens buiten kijf, maar er zijn belangrijke verschillen. ME valt, anders dan CVS, niet onder onverklaarde klachten (SOLK) maar is een erkende neurologische aandoening, vergelijkbaar met MS of Parkinson. De landelijke vereniging, de ME Vereniging Nederland (dus niet deze) is aangesloten bij de Dutch Brain Council. Anders dan in dit rapport wordt beweerd, kan de diagnose ME goed worden gesteld. Uit onze eigen enquêtes, die al jaren worden gehouden, blijkt dat ME-patiënten weinig ervaring hebben met ondeugdelijke gedragstherapieën. In tegenstelling tot wat in het rapport staat, bestaan er diverse geneesmiddelen tegen ME. Die mogen in Nederland nog niet worden voorgeschreven. Wij werken er hard aan om in deze situatie verbetering te brengen, in samenwerking met andere partijen. Guido den BroederVoorzitter ME Vereniging Nederlandwww.mevereniging.nl

Solstice1983
Solstice198315 sep. 2016 - 11:43

Het is ook niet meer houdbaar om deze ziekte te psychologiseren. Het Institute of Medicine heeft inmiddels erkend dat het een biomedische ziekte is. Het AHRQ dat voor lesmateriaal zorgt heeft de bewijswaarde van onderzoek naar cognitief gedrags therapie bij geschroefd naar nihil. Zelfs de Nederlandse richtlijnen die mede geschreven zijn door vooral psychiaters en psychologen concluderen dat de bewijslast voor de onderzoeken naar CGT zwak tot matig zijn. Ondertussen is er nieuw onderzoek uit dat veel duidelijkheid geeft over de ziekte.  http://www.pnas.org/content/113/37/E5472.full http://www.dailymail.co.uk/health/article-3763433/Chronic-fatigue-real-condition-People-debilitating-illness-telltale-signs-blood.html Uit dit onderzoek blijkt dat M.E. een hypometabolische staat is vergelijkbaar met dauer in bepaalde dieren. Dit houdt zoveel in als dat het lichaam terugschakelt om het lichaam tegen orgaanschade te beschermen. Hierdoor heb je te maken met (sterk) verminderd energie, met geheugenklachten, concentratieproblemen, crashes als je over je grenzen gaat en een hoop meer. Het wordt tijd dat Nederland ook up-to-date raakt met het nieuwste onderzoek en deze ziekte uit het psychologische hoekje haalt, zoals eerder met onder andere maagzweren, MS en aids is gebeurd.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!