Kassa

Zorg voor huisdier dreigt vaker onbetaalbaar te worden door inflatie

17-10-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4823 keer bekeken
  •  
dierenarts_20221017

Dierenorganisaties maken zich zorgen om het feit dat steeds meer mensen niet in staat zijn om de kosten voor hun huisdier te betalen. Dat heeft alles te maken met de inflatie en de sterk gestegen kosten voor levensonderhoud. Soms stellen mensen het bezoek aan de dierenarts uit tot het écht niet meer gaat. Met gezondheidsproblemen en nóg hogere rekeningen als gevolg.

"We zien dat mensen pas naar de dierenarts gaan als hun hond of kat het uitschreeuwt van de pijn", zo valt te lezen in het AD. De krant tekent een verhaal op van het baasje van een kat met blaasgruis. Was hij bij de eerste signalen van plasproblemen op consult gegaan bij de dierenarts, dan was het een relatief eenvoudige ingreep. Het consult had zo'n 40 euro gekost, plus de kosten voor de ingreep.

Maar dat geld valt niet voor iedereen zomaar op te brengen. Toen het écht niet meer ging, was er sprake van een "levensbedreigende situatie" en moest de dierenarts direct opereren. Kosten? 600 euro én levenslang duur medisch voer voor de kat.

Véél meer hulpaanvragen

Bovenstaande voorbeeld kwam van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn. Dat is een stichting die hulp biedt aan mensen die (tijdelijk) zijn aangewezen op de voedselbank, onder bewind staan of zich qua financiële situatie op zo'n laag niveau bevinden dat ze "niet of onvoldoende kunnen voorzien in de acute medische zorg voor hun huisdier."

En bij de stichting merken ze dat de vraag om hulp enorm toeneemt. In enkele maanden tijd is het aantal aanvragen met zo'n 40 procent gestegen. De stichting verwacht dit jaar zo'n 260 aanvragen waarvan ze de volledige rekening van de dierenarts hebben betaald. Dat gaat bovendien alleen om acute medische zorg. Daarnaast zijn er ongeveer evenveel gevallen waarin de stichting heeft bemiddeld. En dat wordt in financiële zin lastig om te kunnen blijven bolwerken.

Bekijk ook deze reportage die Kassa in mei van dit jaar over het onderwerp maakte. Het artikel gaat verder na onderstaande video.

Schaamte

Mensen durven de dierenarts soms niet te bellen omdat de geldkwestie dan al snel ter sprake wordt gebracht: men wordt er telefonisch aan herinnerd dat ze geld mee moeten brengen naar het consult.

Maar als je dat niet hebt, zorgt dat voor schaamte en lastige situaties: "Het zijn niet alleen meer de minima, ook zzp'ers en mensen in de aow die hun kosten zó hebben zien oplopen dat ze geen geld meer overhouden voor de zorg van hun dier", aldus voorzitter Lilianne van Doorne van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn.

Meer organisaties signaleren problemen

Ook het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG), de Dierenbescherming en de Dactari Dierenartsencoöperatie signaleren deze problemen. Ook zij hebben geconstateerd dat steeds meer bezitters van een huisdier in de financiële problemen komen en de zorgkosten voor de dieren niet meer kunnen opbrengen.

En dat gaat niet alleen om minima, maar óók om mensen die hun besteedbaar inkomen door de torenhoge inflatie zo hebben zien krimpen tot het punt waarop zorgkosten voor een huisdier niet meer kunnen worden opgehoest. Dat geldt ook voor preventieve bezoekjes aan de dierenarts of om een zorgverzekering voor je huisdier: je moet dat geld maar net hebben.

Woordvoerder Niels Kalkman van de Dierenbescherming: "Uit de verhalen die wij horen en de vragen die wij krijgen betekent de slechtere financiële situatie van steeds meer baasjes wel dat er sprake zal zijn van onzichtbaar leed: mensen die niet meer met hun hond of kat naar de dierenarts gaan vanwege de kosten. Alleen hebben we daar geen betrouwbare cijfers over."

Lees ook:

Bron: AD

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

latevogel
latevogel18 okt. 2022 - 17:10

Wouter Wolzak, wat geeft hij een aardige redenen voor investeerders in dierenpraktijken die bv worden opgekocht door de internationaal opererende bedrijven. Hij noemt financieële stabiliteit en groter (dus goedkoper?) in kunnen kopen als argumenten en voordelen. MAAR daar merkt de consument weinig van want de prijzen zijn sky high gegaan de laatste jaren. 4 jaar geleden kon ik nog een consult met de kat krijgen voor 15 euro, NU 53 euro!! Inderdaad, financieële stabiliteit maar niet de mijne!!!

wim koelewijn
wim koelewijn17 okt. 2022 - 11:23

Op zich is dit artikel eigenlijk onnodig.. immers,heel veel mensen hebben al moeite om zichzelf te bedruipen, met dank aan de grote prijsopdrijvers, laat staan als ze dan ook nog een huisdier of er meerdere hebben,die zijn uiteraard ook de dupe.

rialome
rialome17 okt. 2022 - 10:55

Wat als er straks meer dieren op straat belanden door de enorme kosten die dierenartsen hebben vroeger guldens nu is het gewoon triest bij binnenkomst betaal je haast 50 euro dan de medicijnen niet mee gerekend of de entingen alles om geld mensen dieren hebben ze maling aan

amberdoesi
amberdoesi17 okt. 2022 - 10:30

Een relatief eenvoudig operatie voor blaasgruis €40.=??? Alleen binnenkomen bij de dierenarts, het consult kost al 40.=. En dan komen er tig kosten bij!. Ook al ga je snel met je huisdier. Niet meer te betalen die dierenarts ! :(.

5 Reacties
wim koelewijn
wim koelewijn17 okt. 2022 - 11:26

...hebben wel de nodige duiten aan apparatuur staan...moet toch ook,net als bijv. Een tandartsen-praktijk, ergens vandaan komen...

amberdoesi
amberdoesi17 okt. 2022 - 12:19

Hr Koelewijn dat klopt, ik ga ook trouw met mijn huisdier, daar heb ik alles voor over, eigenlijk reageer ik omdat er staat : voor €40.= kan de operatie verholpen worden. Voor zo weinig € klopt niet, helemaal niet bij mijn dierenarts. Ieder jaar de controle van mijn huisdier is voor mij heel normaal. Als er iets moet gebeuren ook.

loes63
loes6317 okt. 2022 - 16:15

Er staat: "Het consult had zo'n 40 euro gekost, plus de kosten voor de ingreep." Neemt niet weg dat het onbetaalbaar wordt.

latevogel
latevogel18 okt. 2022 - 17:14

Mijn kater heeft de volledige behandeling gehad 4 weken geleden en ik was 461 euro kwijt voor het gruis in de blaas. Had hij ook nog 3 dagen gelogeerd bij de dierenarts dan was het op ruim 700 euro gekomen. Gelukkig vonden ze hem (een lieve rode kater van 6 jaar jong) te agressief om daar te houden, dus ging hij met een kap om de nek mee naar huis.

latevogel
latevogel18 okt. 2022 - 17:16

En dat is in Drachten, dus niet Randstad e.o..

Yvonne_909
Yvonne_90917 okt. 2022 - 9:45

Natuurlijk moeten dierenartspraktijk hun kosten er ook uithalen. Maar is een trend die nu heel erg gaande is nl. het opkopen van praktijken door organisaties als Anicura en Evidensia echt een verbetering voor de cliënten? Dat alles kan op medisch gebied wil niet zeggen dat het ook moet of noodzakelijk is. Al die dure apparatuur en opleidingen van de dierenartsen moeten wel betaald worden. De managers van dergelijke organisaties hebben wsl. ook een riant salaris. Of zulke mensen en organisaties echt iets toevoegen is nog maar zeer de vraag. Net als alles worden huisdieren enkel iets voor mensen in de hogere salarisschalen. Heel jammer want een huisdier kan voor zoveel mensen een goede toegevoegde waarde hebben.

Yvonne_909
Yvonne_90917 okt. 2022 - 9:45

Natuurlijk moeten dierenartspraktijk hun kosten er ook uithalen. Maar is een trend die nu heel erg gaande is nl. het opkopen van praktijken door organisaties als Anicura en Evidensia echt een verbetering voor de cliënten? Dat alles kan op medisch gebied wil niet zeggen dat het ook moet of noodzakelijk is. Al die dure apparatuur en opleidingen van de dierenartsen moeten wel betaald worden. De managers van dergelijke organisaties hebben wsl. ook een riant salaris. Of zulke mensen en organisaties echt iets toevoegen is nog maar zeer de vraag. Net als alles worden huisdieren enkel iets voor mensen in de hogere salarisschalen. Heel jammer want een huisdier kan voor zoveel mensen een goede toegevoegde waarde hebben.

beek1donk
beek1donk17 okt. 2022 - 9:22

Dierenartsen praktijken worden de laatste tijd op gekocht door grote financiële instellingen o.a. ANICURA deze drijven dan de prijs op het gaar hun niet om het welzijn van dieren maar alleen om WINSTBELANG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!