Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorg verspreid over ziekenhuizen

04-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
arts-groot_16.jpg
De Nederlandse ziekenhuizen gaan specialiseren. Hierdoor wordt vanaf 2012 niet langer alle zorg in één ziekenhuis aangeboden. Patiënten moeten daardoor soms voor een behandeling of consult naar een ander ziekenhuis. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maandag afgesproken met ziekenhuizen en zorgverzekeraars.
'Lagere kosten, betere zorg'
Door concentratie en spreiding van behandelingen kunnen ze betere zorg gaan leveren, verwacht minister Schippers. Zorgverzekeraars gaan er nu echt werk van maken om de beste zorg in te kopen. Met het akkoord moeten de kosten in de hand gehouden worden. Deze kunnen nog 5,3 procent per jaar groeien. Nu ligt dat nog op 6 à 7 procent.
Meer kwalitieit verwacht
Minister Schippers voorspelt dat de kwaliteit van de zorg toeneemt omdat de ziekenhuizen zich toeleggen op bepaalde specialismen. Ook wordt vaak dure apparatuur vaker ingezet. De minister verwacht ook dat artsen beter worden in hun vak, als ze vaker patiënten met vergelijkbare klachten behandelen.
'Mensen bereid te verplaatsen voor goede zorg'
Veel patiënten die eenmalig een zware operatie moeten ondergaan, hebben het er best voor over wat verder te reizen als ze in een ziekenhuis geholpen worden waar de kans om te overlijden 20 procent lager ligt, voerde minister Schippers aan. Dan gaat het om ingewikkelde en dure zorg als oncologie (kanker), neurochirugie en hartchirurgie.
'Basiszorg in de buurt'
Basiszorg en zorg voor chronisch zieken zal wel altijd dicht bij alle patiënten blijven. Zij kunnen ook altijd bij een ziekenhuis bij hen in de buurt terecht voor nazorg na een zware specialistische operatie, die in een ziekenhuis verderop is uitgevoerd. Volgens Roelf de Boer, voorzitter van NVZ Vereniging van Ziekenhuizen, betekenen de afspraken niet het einde van kleine ziekenhuizen.
ANP/Volkskrant
Ziekenhuizen specialiseren : Geef uw mening, doe de poll
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!