Zorg om reorganisatie rechtbanken
01-09-2015
• leestijd 2 minuten
Er is bezorgd gereageerd op de bezuinigingsmaatregelen bij de rechtbanken, die maandag werden gepresenteerd. In zeven rechtbanken is voortaan alleen nog plaats voor eenvoudige zaken. Het gaat om de rechtbanken in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen.
Bij de Rechtbank Noord-Nederland verdwijnen de komende jaren zo'n vijftig van de 650 banen. Deels komt dat doordat er minder strafzaken worden aangebracht, maar ook omdat het in de nabije toekomst gemakkelijker wordt om zaken digitaal af te handelen. President Daan Keurs van deze rechtbank sluit ontslagen niet uit. Dezelfde ontwikkeling doet zich ook elders in Nederland voor, zei hij, maar wel in mindere mate.
Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, zegt dat de bezuinigingen oplopen van 32 miljoen euro volgend jaar tot 88 miljoen in 2020. ,,We zijn bezig met een modernisering van de rechtspraak en nemen tegelijk maatregelen om financieel gezond te blijven. We kiezen voor mensen in plaats van gebouwen.'' Overigens zei hij maandagavond dat de plannen nog kunnen veranderen. Of dat gebeurt, is afhankelijk van de besturen van de steden waar de rechtbanken uitgekleed worden. Onder andere Alkmaar, Lelystad en Zutphen hebben al geschrokken gereageerd op de plannen.
De Raad voor de Rechtspraak stelt dat ondanks de bezuinigingen de kwaliteit van de rechterlijke macht niet achteruit gaat. Toch zijn de maatregelen voor president Evert van der Molen van de rechtbank Noord-Holland reden om zijn ontslag in te dienen. Hij kan zich niet vinden in het besluit.
De Nederlandse Orde van Advocaten vindt het ,,zorgelijk dat het budget voor de rechtspraak zodanig krap is, dat de rechtspraak zich genoopt voelt tot dergelijke maatregelen''. De keuze om bij de rechtbank in Assen alleen nog eenvoudige zaken te behandelen, is ,,ingrijpend maar noodzakelijk om de Rechtbank Noord-Nederland goedkoper en efficiënter te laten werken'', reageert het bestuur van de rechtbank Noord-Nederland.
De maatregelen moeten volgens de Raad voor de Rechtspraak onder meer leiden tot minder werkdruk voor de rechters. Rechtszaken op het gebied van civiel- en bestuursrecht kunnen vanaf volgend jaar ook, met uitzondering van de zitting zelf, steeds vaker via internet worden gevoerd. ANP