Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorg nadert 'code zwart': weinig plek voor nieuwe patiënten

22-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
ouderenzorg

Het duurt niet lang meer voor ziekenhuizen zeer weinig plek overhebben en moeten kiezen wie ze nog opnemen, stelt de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgden Nederland (V&VN). De vereniging verwacht dat de zorg in Nederland binnenkort 'code zwart' bereikt.

Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care (ic) belandt, blijft maar stijgen. De zorg waarschuwt dat de piek nog niet is bereikt. Ook vallen artsen en verpleegkundigen uit, door besmetting met het coronavirus of door de hoge werkdruk dankzij de coronacrisis. Verder heeft de thuiszorg het druk. Hierdoor is het moeilijk om opgeknapte patiënten uit het ziekenhuis te ontslaan, waardoor zij bedden voor zieken bezet houden.

Landelijke maatregelen gaan volgens V&VN niet ver genoeg

V&VN is daarom niet te spreken over het kabinetsbeleid. "Als je naar de groei van het aantal besmettingen kijkt, zie je dat de landelijke maatregelen lang niet ver genoeg gaan om effect te hebben. Met deze slappe hap houd je de zorg niet overeind", zegt V&VN-bestuurslid Jaap Kappert op de site van de vereniging.

Opschaling ic's ongeveer vier weken vol te houden

Met de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) presenteerde V&VN in september een zogeheten 'opschalingsplan'. De ic's, die op dit moment iets meer dan duizend bedden beschikbaar hebben, zouden kunnen uitbreiden tot een capaciteit van 1350 bedden. Dat houden ziekenhuizen ongeveer vier weken vol.

Na die maand, of als er meer patiënten zijn, dreigt code zwart. Dan moeten ziekenhuizen bij de ingang gaan selecteren. Mensen die niet op een ic terechtkunnen, kunnen dan overlijden, terwijl ze bij voldoende plek in de ziekenhuizen misschien nog te redden waren. Het is aan demissionair zorgminister Hugo de Jonge om te beslissen wanneer dit punt is bereikt, stelt de vereniging.

Nog ver van code zwart vandaan, stelt De Jonge

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn we nog "heel ver vandaan" van code zwart in de ziekenhuizen. Hij ziet de uitspraken van de ziekenhuizen hierover vooral als een "uiting van grote zorg".

Ook Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), denkt dat code zwart de komende dagen of weken naar verwachting nog niet van kracht zijn in de ziekenhuizen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!