Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zonnepaneelklant moet gaan beginnen met betalen voor teruglevering stroom

  •  
15-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
26906 keer bekeken
  •  
Zonnepaneel 1127

Bezitters van zonnepanelen die klant zijn bij energiebedrijf Vandebron moeten binnenkort beginnen met het betalen van vast kosten voor het terugleveren van hun stroom aan het net. Vanwege de forse toename van zonnepanelen in Nederland raakt het energienet namelijk steeds vaker overbelast en ontstaan er stroomoverschotten op de markt. Vandebron wil, naar eigen zeggen als eerste partij in Nederland, de kosten die het zelf hiervoor moet maken voortaan "evenredig" gaan verdelen.

Onbalans- en profileringskosten

Deze zogenoemde onbalans- en profileringskosten werden tot nu toe doorberekend aan klanten met en zonder zonnepanelen. Maar Vandebron kiest voor een nieuwe verdeling, waarbij mensen met zonnepanelen een vast bedrag per dag gaan betalen voor het terugleveren van stroom. De hoogte van het bedrag wordt bepaald door de totale jaarlijkse teruglevering. Een gemiddeld huishouden met zonnepanelen zou door de nieuwe maatregel maandelijks zo'n 10 tot 20 euro minder voordelig uit zijn.

Bijna helft klanten zonnepaneel op dak

"Momenteel heeft bijna 40 procent van onze klanten zonnepanelen op het dak. We zijn blij met deze groei, maar zien nu dat de hoeveelheid zonne-energie die gelijktijdig wordt teruggeleverd aan het overbelaste net voor problemen zorgt", zegt financieel directeur Kim Verdouw. Ze benadrukt dat Vandebron het vervelend vindt dat mensen met zonnepanelen door de maatregel worden geraakt in de portemonnee. "Tegelijkertijd vinden we het ook niet eerlijk dat degenen die geen zonnepanelen hebben, moeten betalen voor de kosten voortkomend uit het overbelaste net."

Nieuwe klanten betalen direct

Voor nieuwe klanten gaat de nieuwe kostenverdeling onmiddellijk in. Voor bestaande klanten met een variabel contract gebeurt dit met ingang van oktober. Mensen met een vast energiecontract bij Vandebron blijven dezelfde contractvoorwaarden houden zolang hun contract nog loopt. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.