Kassa

Zonnebrandsprays beschermen niet altijd even goed

28-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
287 keer bekeken
  •  
zonnebrandmiddlen 930 520
Zonnebrandsprays met factor 30 bieden niet allemaal de beloofde bescherming. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Onvoldoende

In totaal zijn vijftien sprays getest. Twee daarvan (van respectievelijk het merk Australian Gold en Lucovitaal) bleven steken op een factor 15 en 19. Ook Lovea krijgt een onvoldoende, omdat het niet genoeg beschermt tegen uv A-straling.

Schade aan de huid

,,Helaas kunnen consumenten niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat. Dit is kwalijk omdat consumenten dit lastig zelf kunnen controleren. Ze denken goed beschermd te zijn, maar verbranden alsnog. Een te lage factor kan op korte en op lange termijn schade toebrengen aan de huid'', zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

Uitgesloten van de test

Zeven producten bleken allergenen te bevatten die irritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. De sprays van P20 en Louis Widmer bevatten zelfs een hormoonverstorend ingrediënt dat de EU afraadt in sprays en werden daarom uitgesloten van de test. Op de website van de Consumentenbond staat dat bij de sprays van Etos, Lancaster, Ladival en Lucovitaal specifieke allergenen en/of hormoonverstorende stoffen zorgden voor een lager testoordeel. .
Bron: ANP / de Consumentenbond
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

tenormin
tenormin28 mei 2018 - 13:39

Ik zweer bij Nivea 30.

1 Reactie
Rob Steen
Rob Steen28 mei 2018 - 17:20

Ach jee... wat een nare bijwerking!  ;-) 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!