Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zonnebankers bakken lekker door

12 aug 2009
  •  
leestijd 2 minuten
156114.jpg
Mensen die regelmatig een 'zonnebankje pikken', doen dat nog steeds. De branchevereniging van zonnestudio's SVZ constateert geen daling, ook al is duidelijk geworden dat zonnebanken en gezichtsbruiners het risico op huidkanker vergroten.
,,In de zomer hebben we natuurlijk altijd wat minder toeloop, maar wij zien absoluut geen daling van het aantal bezoekers'', zegt de SVZ-woordvoerder. Die vreesde de organisatie wel na de berichtgeving naar aanleiding van onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology werd gepubliceerd.
Sinds 1992 noemde het internationale bureau voor kankeronderzoek IARC zonnebanken en gezichtsbruiners ,,waarschijnlijk kankerverwekkend''. Het heeft zonnebanken nu ondergebracht in de hoogste risicocategorie. Het verband tussen zonnebanken en huidkanker is overtuigend aangetoond in een aantal wetenschappelijke onderzoeken, aldus het IARC.
Van Heest zegt dat de bezoekersaantallen scherp in de gaten zijn gehouden. ,,Wel kregen onze leden veel vragen over hoe dat nu precies zit met de gevolgen van zonnebanken. We denken overigens wel dat door de berichtgeving mensen die op de drempel stonden om ook af en toe een zonnebank te nemen, nu minder snel komen.''
De woordvoerder zegt het erg jammer te vinden dat er direct een discussie is losgebarsten waarin volgens hem onwaarheden worden verteld. ,,Wij juichen een discussie over verstandig zonnebanken alleen maar toe. Dat is goed voor de gebruiker, maar ook goed voor de sector'', meent de woordvoerder. ,,Maar het is niet waar dat de straling van zonnebanken alleen maar slecht is. De zonnebank levert ook positieve eigenschappen, de zogeheten uvb-straling.''
De PvdA pleitte bij monde van Tweede Kamerlid Marjo van Dijken na de berichtgeving direct voor een zonnebankverbod voor jongeren onder 18 jaar. Blijkbaar wist ze niet dat dat verbod in Nederland al twee jaar van kracht is. De Voedsel en Waren Autoriteit ziet daarop toe.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar