Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Zonnebaden? Altijd supergoed insmeren!

05-08-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Fallback image for card
Volgens alarmerende berichten in de media, zou huidkanker binnenkort wel eens volksziekte nummer-1 kunnen worden. Als je nou toch een kleurtje van de zon wil, hoe kan je dat dan zo veilig mogelijk doen en het risico op huidkanker beperken?
In Kassa heeft Wietze van der Veen, hoofd dermatologie van het Nederlands Kankerinstituut / Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en verbonden aan de Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen, informatie en tips gegeven.
Als je toch perse een kleurtje van de zon wil, hoe kan je dat dan zo veilig mogelijk doen?
Gebruik bij voorkeur een zelfbruinende lotion. Zie Kassa artikel: 'zelfbruiners getest van 16-04-08' . En als je toch in de zon gaat, dan nooit op het heetst van de dag tussen 12.00 en 15.00, niet te lang en vaak achter elkaar maar met mate, zorg dat je huid uit er geleidelijk aan kan wennen en zich tussendoor voldoende kan herstellen. En smeer je meerdere malen per dag dik in met anti-zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
Wat gaat er vooral mis bij het insmeren?
Men smeert over het algemeen minder dik dan ideaal zou zijn voor de werking van het product. Dan is er minder protectie terwijl men denkt juist goed beschermd te zijn met alle schadelijke gevolgen van dien.
Wat zijn de nieuwe eisen voor etiketten?
Hoeveel bescherming een anti-zonnebrandproduct biedt tegen UV-staling, is wettelijk geregeld en staat op het flesje: SPF (Sun Protection Factor). Maar vanaf dit jaar moeten alle etiketten binnen de EU vernieuwd worden. Het volgende moet erop staan:
- Of het middel alleen tegen UVB-straling beschermt of ook tegen UVA (logo van een cirkel met UVA erin).
- Naast de beschermingsfactor komt er de term te staan: lage, medium, hoge of zeer hoge bescherming.
Lage bescherming:  SPF   6 – 10 SPF
Gemiddelde bescherming: SPF 15 – 25 SPF 
Hoge bescherming:   SPF 30 - 50 SPF
Zeer hoge bescherming:  SPF 50+
- Verder zijn misleidende teksten als “sunblock” of “totale bescherming” verboden.
Oudere anti-zonnebrandmiddelen houden vooral UVB-staling tegen
Omdat UVB-straling al snel gepaard gaat met verbrandingsverschijnselen, beschermden de meeste middelen vooral daar tegen en daar duidt de beschermingsfactor of SPF op. Factor 30 alleen betekent alleen maar dat je 30x zolang in de zon kan zonder te verbranden.
Nu houden ze tegenwoordig ook vaak UVA-straling gedeeltelijk tegen, aangeduid met een speciaal logo (een rondje met daarin UVA).
Hoe vaak moet je je met welke factor insmeren?
Iedere 2 uur zou je je opnieuw moeten insmeren omdat de werkzaamheid onder andere onder invloed van zonlicht afneemt. Met welke factor hangt af van je huid, hoe lang je waar in de zon bent e.d. De meeste Nederlanders moeten kiezen voor de hoge beschermingsfactor 30, zeker voor kinderen want die zijn extra kwetsbaar.
Wordt je nog wel bruin als je je iedere 2 uur insmeert met factor 50?
Als er ook een goed UVA-filter inzit (zie logo op de verpakking), dan duurt het wel wat langer voordat je kleurt.
 
Kan je je dan niet net zo goed 10x met factor 10 insmeren?
Dat is in ieder geval beter dan b.v. 1x factor 30, zo ben je toch beter beschermd.
Moet je waterproof anti-zonnebrandcrème ook zovaak opnieuw aanbrengen?
Ja ook waterproof anti-zonnebrandcrème iedere 2 uur opnieuw insmeren.
Is dunne transparante spray net zo goed als dikke witte anti-zonnebrandcrème?
Je moet het geregeld en dik aanbrengen, dat is met crème makkelijker dan met dunne vloeistof, maar in principe moet het doen wat er op staat.
Waarom zijn kinderen extra kwetsbaar voor de zon?
Bruinen duidt op huidbeschadiging, het is een verdedigingsmechanisme van je huid. Het is als een soort medische ingreep waarbij er blijvende veranderingen kunnen optreden in je genen. Jonge kinderen die veel worden blootgesteld aan de zon en/of verbranden, lopen later meer risico op aandoeningen zoals huidkanker. Het kan b.v. de hoeveelheid moedervlekken beïnvloeden en dat vormt ook een groot risico voor de kwaadaardigste variant van huidkanker.
Hoe kan je kinderen zo veilig mogelijk in de zon laten spelen?
Altijd een hoge tot zeer hoge beschermingsfactor opdoen, iedere 2 uur per dag dik insmeren. Veel crèmes voor kinderen hebben een kleur, dan kan je goed zien of het er nog voldoende opzit.
Op veel verpakkingen staat een houdbaarheiddatum (meestal van 12 maanden). Moet je echt elk jaar nieuwe crème kopen?
Nadat de verpakking open is geweest of met hoge temperaturen in aanraking is geweest kan het zijn dat de factor die op de verpakking staat terug is gelopen naar een lagere beschermingsfactor (SPF). Het geeft niet altijd meer de volledige bescherming voor de huid die raadzaam is om niet te verbranden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor