Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zonne-energiesector: Harder groeien om Nederland uit gascrisis te helpen

18-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1283 keer bekeken
  •  
Zonnepaneel 1127

Zonne-energie kan Nederland versneld uit de gascrisis helpen. Waar de rijksoverheid rekent op 4 miljard kuub aardgasbesparing in 2025 dankzij de installatie van zonnepanelen, is volgens branchevereniging Holland Solar zeker 6 miljard kuub te besparen. Dat kan de opmaat zijn tot een verdere groeispurt, claimt de branche volgens Trouw vrijdag in een plan.

Extra zonnepanelen zouden in 2030 alle stroomproductie door gasgestookte centrales, die jaarlijks 13 miljard kuub verstoken, kunnen vervangen. 

Optimistisch over potentiële bijdrage zonne-energie

"We zijn optimistisch over de bijdrage die zonne-energie kan leveren om van het gas te gaan", zegt directeur Wijnand van Hooff van Holland Solar. 

De brancheclub, met zowel kleine installateurs als zonnereuzen als lid, ziet groeikansen op daken van woningen, loodsen, velden en water. Daardoor hoeven gasgestookte energiecentrales en verwarmingsketels minder te produceren.

Extra steun overheid ten koste van steun fossiele energie

Het pleidooi van de zonne-energiesector gaat gepaard met een lobby richting de overheid. De branche vraagt om steun. Die bestaat al, in de vorm van subsidies. Maar de sector wil meer. 

Dit zou ten koste moeten gaan van de steun die het Rijk nu nog geeft aan fossiele energie. Holland Solar laakt de vergoeding die het kabinet geeft aan kolencentrales. Die ontvangen geld, zodat de Nederlandse gasvraag daalt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

walsum107
walsum10720 nov. 2022 - 19:30

Deze reactie is verwijderd

 (Bewerkt door redactie)
Brosius
Brosius18 nov. 2022 - 12:14

als ze saldering regels zouden aan passen naar bijv 20 jaar en jaarlijks loont het de moeite om meer zonnepanelen te instaleren en een warmtepomp aan te schaffen

t.de.jager
t.de.jager18 nov. 2022 - 11:54

Laat het salderen bestaan overheid.

rinuszwam
rinuszwam18 nov. 2022 - 10:33

In Nederland is al jaren aan zeuren omtrent energie voorziening ! het is alleen maar verloren tijd , Neem nou eens een duidelijke/begrijpelijke beslissing én begint met de bouw van zoveel als mogelijk is ZONNENPANELEN ÉN WINDMOLENS !! incl. bedrijven allerlei woningen , waaronder ook Huurwoningen !! met een paar jaar is het gefikst ! geen gezeur meer enz.enz. want van uitstel komt afstel !!

1 Reactie
hidkees
hidkees19 nov. 2022 - 9:14

Er zijn (veel) te weinig technici om dit snel uit te voeren. Overigens zijn in mijn buurt al veel huurwoningen voorzien van zonnepanelen en goede isolatie (al zijn er wel klachten over de verwarming d.m.v. een warmtepomp).

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!