Kassa

'Zonlicht verlaagt het risico op borstkanker'

06-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zon_10.jpg
Goed nieuws voor zonaanbidders! Eindelijk is de lente in grote delen van Europa gearriveerd en als de zon schijnt, kunnen we zonder schuldgevoel genieten van de eerste zonnestralen. Iedereen die overdag tijd tekort komt om te genieten van de lentezon, kan in de zonnestudio met een gerust hart zijn of haar vitamine D-niveau omhoog brengen.
Karolinska Instituut
De afgelopen paar jaar kijken er steeds meer onderzoeken nauwlettender naar het verband tussen zonlicht en het totale risico op kanker. Het meest recente onderzoek is uitgevoerd door een groep wetenschappers onder Prof. Elisabete Weiderpass bij het Karolinska Institut in Zweden.
Zonnebank
In deze studie observeerden de onderzoekers 49.261 vrouwen tussen 30 en 49 jaar, gedurende 15 jaar vanaf 1991/92. Hun resultaten tonen aan dat het risico op borstkanker bij vrouwen die een zonnebank gebruiken 44% lager lag. De Zweedse onderzoekers bevestigden tevens het resultaat van een vergelijkbare Franse studie onder 10.000 vrouwen, waarin een verlaging van 43% in het risico op borstkanker werd waargenomen.
Zonvakantie
Het onderzoek kon geen enkel verband vaststellen tussen cumulatieve blootstelling aan de zon (in de vakantie en op de zonnebank) tussen de leeftijden 10 en 39 jaar, en het totale risico op kanker. Een zonvakantie van één week per jaar bleek echter in een mate van 30% omgekeerd gecorreleerd aan het totaalrisico op kanker, vergeleken met vrouwen die nooit op zonvakantie gingen.
Effect
“Deze studie toont aan dat UV-licht een positief effect heeft op het totale kankerrisico”, zegt Ad Brand van het Sunlight Research Forum (SRF). "Daarnaast is het interessant om te zien dat het gebruik van de zonnebank overduidelijk leidt tot een lager risico op borstkanker. We moedigen daarom vrouwen aan om te zorgen voor gemiddelde blootstelling aan zonlicht, waarbij verbranding natuurlijk zorgvuldig voorkomen dient te worden”.
Reactie KWF
De KWF Kankerbestrijding zegt in een reactie aan Kassa: 'Er zijn twee kanten aan het zonlichtverhaal. Zonlicht zorgt aan de ene kant voor de aanmaak van vitamine D en dit heeft een positief effect op de botopbouw en de weerstand. Het is nog niet keihard bewezen, maar er is een mogelijke risicoverkleining voor een aantal kankersoorten zoals borstkanker en darmkanker. Om vitamine D aan te maken, is 15 minuten in de zon zitten al genoeg. Aan de andere kant geldt nog steeds dat bij veel zonlicht het risico op huidkanker groter wordt.'
Bronnen: Sunlight Research Forum (SRF) en de KWF Kankerbestrijding
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!