Kassa

Zonder id-bewijs stemmen kan echt niet meer

26-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stemmen_verkiezingen_campagne_01.jpeg
Kiezers die geen geldig identiteitsbewijs hebben, kunnen woensdag echt niet meer stemmen voor de gemeenteraad. Bij de Europese verkiezingen in juni vorig jaar konden ze de identificatieplicht nog omzeilen door iemand anders te machtigen.
In dat geval hoefden ze zelf geen paspoort, rijbewijs of identiteitskaart te bezitten. Maar dat is niet meer mogelijk. Wie met een volmacht stemt, moet een kopie van het identiteitsbewijs van de volmachtgever overhandigen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zal daar maandag in landelijke advertenties nog eens op wijzen, zei een woordvoerster vrijdag.
Hoeveel stemgerechtigden geen geldig paspoort of id-kaart hebben, is niet exact bekend. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement ging het om naar schatting 1,4 procent, wat neerkwam op ongeveer 150.000 mensen. Dit jaar moeten alle kiezers die hun stem willen uitbrengen, zich legitimeren. Bij de vorige verkiezingen gold die plicht, die bedoeld is om fraude te bestrijden, voor het eerst in 352 van de ruim 440 gemeenten.
Om met name ouderen te herinneren aan de identificatieplicht, heeft het ministerie gemeenten gevraagd een brief te sturen naar verzorgings- en bejaardentehuizen met het verzoek op zoek te gaan naar de id-bewijzen van de bewoners.
Voor veel kiezers kan het volgens de woordvoerster van het ministerie geen verrassing meer zijn dat ze zich moeten legitimeren in het stembureau. Los van de verkiezingen bestaat er bovendien een algemene identificatieplicht: iedereen vanaf 14 jaar moet een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen als de politie of een toezichthouder daarom vraagt. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!