Kassa

Zonder coronaklachten zijn zelftesten vaak niet nauwkeurig

11-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5503 keer bekeken
  •  
corona zelftest 1127

Drie commerciële zelftests waren eerder dit jaar, ten tijde van de omikronvariant die toen overheerste, niet nauwkeurig bij mensen zonder coronaklachten. Onderzoek toont aan dat 72 tot 80 procent van de besmette mensen niet positief testten.

Bij mensen die wel corona-achtige klachten hadden waren de de tests wél betrouwbaar. 

Nederlands onderzoek

Een grote groep Nederlandse onderzoekers hebben drie commercieel verkrijgbare zelftests onderzocht bij meer dan 3600 personen zonder corona-achtige klachten. Het ging om de zelftests van Acon Labs (FlowFlex), MP Biomedicals (MPbio) en Siemens Healthineers (Clinitest). 

Twee keer testen

De studie werd uitgevoerd op het moment dat de omnikronvariant duidelijk dominant was (12 januari 2022 tot 30 maart 2022). Vooraf gingen de deelnemers naar een testlocatie waar zij een PCR-test afnamen om te weten of ze echt besmet waren. Vervolgens ontvingen zij een van de drie zelftests en moesten deze binnen drie uur na hun bezoek bij de testlocatie ook afnemen. De uitslag van de PCR-test wisten zij dan ook niet. 

Advies: doe nog een test en volg hygiënemaatregelen 

De uitkomst van de studie is volgens onderzoekers belangrijk voor situaties van mensen zonder klachten waarin wordt overwogen om een zelftest te gebruiken. Mensen die bij een zelftest een negatieve uitslag hebben worden alsnog geadviseerd opnieuw een test te doen wanneer zij zich met kwetsbare mensen omgeven.

Ook is het volgens het onderzoek nog steeds belangrijk om de hygiënemaatregelen in acht te nemen voor deze kwetsbare mensen. Dit betekent goede ventilatie, waar mogelijk afstand houden, een mondmasker dragen en hoesten in de elleboog. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

carly....
carly....11 jul. 2022 - 17:01

Een pcr test gedaan in Veenendaal mijn vriend en ik ik test positief zonder enige klachten en mijn vriend koorts en test negatief. Thuis test gedaan ik ben negatief en hij positief hier mee was ik het niet eens een tweede test gedaan pcr in Nijmegen binnen 3 uur ben ik negatief heb hier een klacht over ingediend in Veenendaal naar mijn mening is de uitslag omgewisseld mijn bsn nr was niet ingevuld op de uitslag huisarts van mij op de hoogte gebracht en die vonden dit maar een raar verhaal zou niet moeten kunnen maat onder tussen wel mijn geld kwijt

Meindo
Meindo11 jul. 2022 - 16:35

En de betweters reageren weer.

kaartendraak
kaartendraak11 jul. 2022 - 10:56

Tja...........hoe werden die slimme mensen ook alweer genoemd die dit al meer dan 2 jaar gelden zeiden.............ooooooh ja, wappies........!! Ook een pcr heeft geen nut bij klachten, zelfs dan weet je nog niet zeker of het wel cojona is. Men moet gewoon niet meer dom met testen meedoen, dan houdt het een keer op.

3 Reacties
JannyBoe
JannyBoe11 jul. 2022 - 11:30

U leest niet goed: 'Bij mensen die wel corona-achtige klachten hadden waren de tests wel betrouwbaar'

Wilma-60
Wilma-6011 jul. 2022 - 12:12

Precies Kaartendraak, Voel je niet lekker blijf je thuis, net als met de griep !!!! Wat voor meerwaarde heeft dat testen?????

JannyBoe
JannyBoe11 jul. 2022 - 12:39

Om te bepalen of je nu wel of niet thuis moet blijven. Besmet je anderen of niet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!