Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zonder coronaklachten zijn zelftesten vaak niet nauwkeurig

11-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5662 keer bekeken
  •  
corona zelftest 1127

Drie commerciële zelftests waren eerder dit jaar, ten tijde van de omikronvariant die toen overheerste, niet nauwkeurig bij mensen zonder coronaklachten. Onderzoek toont aan dat 72 tot 80 procent van de besmette mensen niet positief testten.

Bij mensen die wel corona-achtige klachten hadden waren de de tests wél betrouwbaar. 

Nederlands onderzoek

Een grote groep Nederlandse onderzoekers hebben drie commercieel verkrijgbare zelftests onderzocht bij meer dan 3600 personen zonder corona-achtige klachten. Het ging om de zelftests van Acon Labs (FlowFlex), MP Biomedicals (MPbio) en Siemens Healthineers (Clinitest). 

Twee keer testen

De studie werd uitgevoerd op het moment dat de omnikronvariant duidelijk dominant was (12 januari 2022 tot 30 maart 2022). Vooraf gingen de deelnemers naar een testlocatie waar zij een PCR-test afnamen om te weten of ze echt besmet waren. Vervolgens ontvingen zij een van de drie zelftests en moesten deze binnen drie uur na hun bezoek bij de testlocatie ook afnemen. De uitslag van de PCR-test wisten zij dan ook niet. 

Advies: doe nog een test en volg hygiënemaatregelen 

De uitkomst van de studie is volgens onderzoekers belangrijk voor situaties van mensen zonder klachten waarin wordt overwogen om een zelftest te gebruiken. Mensen die bij een zelftest een negatieve uitslag hebben worden alsnog geadviseerd opnieuw een test te doen wanneer zij zich met kwetsbare mensen omgeven.

Ook is het volgens het onderzoek nog steeds belangrijk om de hygiënemaatregelen in acht te nemen voor deze kwetsbare mensen. Dit betekent goede ventilatie, waar mogelijk afstand houden, een mondmasker dragen en hoesten in de elleboog. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!