Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Zoekmachine voor gehackte emailadressen en wachtwoorden'

30-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20838 keer bekeken
  •  
930 x 520 hacken privacy online
De e-mailadressen en wachtwoorden van honderdduizenden Nederlanders liggen op straat. Dat meldt het AD .

Gegevens afkomstig van grote datalekken

De gegevens zijn waarschijnlijk afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren, onder meer van LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay. De database die het AD inzag, bevat in totaal 1,4 miljard mailadressen en wachtwoorden vanuit de hele wereld. Alleen al in Nederland gaat het om 3,3 miljoen wachtwoorden.
Uit onderzoek van de krant blijkt dat medewerkers van veel grote Nederlandse (overheids)organisaties en bedrijven massaal in de lijsten voorkomen, waaronder organisaties die vitale functies vervullen. Ook staan er parlementariërs en BN'ers in de lijst.

Verontruste hacker

Een verontruste hacker, die zichzelf D0gberry noemt, heeft een zoekmachine gebouwd die vrijdag online wordt gezet. Daarmee kan iedereen opzoeken of zijn gegevens zijn gelekt, en met welk wachtwoord. De lijsten zijn wel gecensureerd: alleen de eerste twee tekens van een e-mailadres en de eerste drie van het wachtwoord zijn zichtbaar. ANP/AD

UPDATE: zoekmachine toch niet openbaar

De zoekmachine waarmee miljoenen e-mailadressen en wachtwoorden van Nederlanders eenvoudig vindbaar zijn, wordt toch niet openbaar gezet. Volgens het AD, dat de komst ervan aankondigde, zag de hacker hier in de loop van de middag van af. "Ik ben me gaan realiseren dat ik erdoor in juridische problemen kan komen. En misschien heb ik mijn doel ook wel bereikt, als ik de vele reacties vandaag zie," verklaart hacker D0gberry.

Controle via andere website

Liggen jouw gegevens op straat? Check het op de website haveibeenpwned. Wordt je mailadres in combinatie met een site of dienst genoemd? Pas je wachtwoord aan en doe dat ook waar je dat wachtwoord nog meer gebruikt. Haveibeenpowned laat niet je wachtwoord zien.
Tip: verander je wachtwoord regelmatig. Lees hier hoe je een sterk wachtwoord maakt. Lees meer online beveiligingstips op Laatjeniethackmaken.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!