Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zoek je een huisarts? Raadpleeg deze tips

28 okt 2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
dokter huisarts bloeddruk 1127
Je bent in een nieuwe plaats komen wonen en wilt je inschrijven bij een huisarts. Of je bent ontevreden over je huidige en wilt overstappen naar een andere. Hoe vind je dan je weg? We zetten een aantal tips voor het zoeken van een huisarts voor je op een rij.
Voordat je begint met zoeken, is het handig om jezelf een aantal vragen te stellen. Zoek je een man of vrouw of maakt dat je niet uit? Hoe ver uit de buurt mag de praktijk zijn? Zijn opvattingen over zaken als euthanasie of alternatieve geneeswijzen voor jou van belang? Zoek je een dokter in een groepspraktijk of één met een solopraktijk? Op welke dagen en uren is de praktijk open? Zo kom je tot een kort of langer lijstje met ‘vereisten’.

LHV: Schakel je zorgverzekering in

Huisartsenzorg wordt vanuit de basisverzekering vergoed. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) geeft het advies om contact te zoeken met je ziektekostenverzekeraar als je een huisarts zoekt. Die zorgverzekeraar kan voor jou aan de slag en bemiddelen in je zoektocht. De verzekeraar weet goed of er een tekort aan huisartsen is in je regio of niet en als er een tekort is, of dat dan tijdelijk is. Zo kan je zorgverzekering je helpen om een dokter te vinden die bij je past.

Online informatie

Besluit je de zorgverzekeraar niet in te schakelen en zelf op zoek te gaan? Dan is Kiesuwhuisarts.nl een handig startpunt. Deze website biedt een compleet overzicht van de huisartsenpraktijken in Nederland. Via een Google-kaart kun je op zoek gaan naar huisartsenpraktijken bij jou in de buurt.

Bezoek websites huisartsenpraktijken

Vervolgens kun je websites van huisartsenpraktijken langsgaan om info in te winnen. Dat is de meest logische plek voor wie online zoekt. Heb je specifieke vragen hebt over chronische zorg, omgang met euthanasie, wel of geen alternatieve geneeswijzen? Bespreek die dan eerst, zodat je weet welke dokterspraktijk het beste matcht. Het kan zijn dat de assistent(e) alle vragen kan beantwoorden. Je kunt ook een afspraak met de huisarts hiervoor. Bijkomend voordeel is dat je de kandidaat-huisarts ziet, zodat je in kan schatten of hij/zij bij je past.
Voor welke zorg is de huisarts?
Bij de huisartspraktijk klop je aan voor lichamelijke of geestelijke klachten. De dokter stelt diagnoses, voert kleine ingrepen en behandelingen uit (bijv. uitstrijkje maken, spiraaltje plaatsen, hechtingen zetten, verwijderen van wratten of moedervlekken, vaccineren) en geeft medisch advies. Zo nodig schrijft de huisarts medicijnen voor. Ook kan je worden doorverwezen naar het ziekenhuis, voor verder onderzoek of behandeling. Daarnaast geeft een huisarts je advies, bijvoorbeeld bij stoppen met roken of afvallen.

Waar kun je info vinden om je te oriënteren?

De Patiëntenfederatie Nederland beheert een website waarop zorgaanbieders zijn te vinden, de Zorgkaart Nederland. Tot op woonplaatsniveau kun je er huisartsen terugvinden, met naam en toenaam genoemd, en soms met een waarderingscijfer. Iets om rekening mee te houden: de lijst met huisartsen per plaats op Zorgkaart Nederland is niet volledig, dus niet alle dokters staan vermeld op deze site. 
Op de Zorgkaart blijven klachten langere tijd staan. Let dus op de datum van de review, want oude informatie kan intussen minder relevant zijn. Soms heeft een arts maar van één iemand een waarderingscijfer gekregen. Neem dit mee in het wegen van zo’n beoordeling.

Vol?

Nederland kent een groot tekort aan huisartsen. De LHV, Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van VWS hebben afspraken over hoeveel patiënten kunnen worden ingeschreven. Een ‘normpraktijk’ heeft 2095 patiënten heeft. De huisarts beslist uiteindelijk zelf of de praktijk vol zit of niet.
Landelijk gezien is er nog geen gebrek aan huisartsen, maar regionaal zijn er weldegelijk flinke tekorten, die nog oplopen ook.  Met name in Zeeland, Achterhoek, Friesland, IJssel-Vecht, Drechtsteden, Noord-Holland-Noord en Drenthe zijn er te weinig huisartsen voor handen.

Niet ingeschreven, toch klachten?

Sta je nog nergens ingeschreven, maar zoek je toch op korte termijn een dokter voor een niet acuut medisch probleem? De Landelijke Huisartsen Vereniging raadt je aan om contact op te nemen met je zorgverzekering. Die kan, zoals we al schreven, voor jou bemiddelen zodat je op korte termijn ergens terecht kan. Je hebt immers een contract met je ziektekostenverzekeraar en die moet dat ook nakomen, vindt de LHV.

Krijg je in de avonduren een medisch probleem? Dan kun je contact opnemen met de huisartsenpost. Die kan je doorverwijzen naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis, mocht dat toch nodig zijn.

Hoe zit het met vergoeding?

Huisartsenzorg wordt volledig vergoed van de basisverzekering, die iedere inwoner van Nederland heeft afgesloten. De zorg gaat niet ten koste van je (verplichte) eigen risico. Dat geldt ook voor de zorg op een huisartsenpost.
Heb je zorg gehad bij een spoedeisende hulppost bij een ziekenhuis? Voor deze zorg geldt dat het wel ten koste gaat van je verplichte eigen risico,
Bronnen: Rijksoverheid.nl, Landelijke Huisartsen Vereniging, Nederlands Huisartsen Genootschap, Zorgwijzer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

tenormin
tenormin28 okt 2020 - 14:37

Als er in de nieuwsbrief gesteld wordt: zoek je een arts en heb je liever een man dan een vrouw: dat gaat, in ieder geval hier, nooit meer op. De meeste artsen hier in alle praktijken, werken parttime en als je als een huisarts wilt bezoeken krijg je er gewoon 1 die toevallig dienst heeft. Toen het "leven nog normaal was dan". Nu komt er iemand van de praktijk langs aan huis, indien nodig. Zie dus telkens een nieuw gezicht. En van huisarts verwisselen? Ik zou zeggen: good luck.

simon55
simon5528 okt 2020 - 11:02

De link die er ook op staat van kiesuwhuisarts.nl , heb ik even op gekeken , bij mij in de buurt. Er klopt werkelijk helemaal niets van.

zadinia
zadinia28 okt 2020 - 10:22

Dat je zorgverzekering kan of wil helpen klopt niet. Of iig niet in mijn geval.
En in mijn woonplaats is het zelfs zo dat je aan je huidige huisarts moet aangeven niet tevreden te zijn en dat hij/zij dan voor jou een andere huisarts gaat zoeken. Nou...dat heb ik dus niet gedaan. Ben net zolang blijven zoeken en bellen totdat ik naar een andere huisarts kon, maar wel bijna aan de andere kant van de stad.