Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zó voorkom je een oververhitte smartphone bij warm en zonnig weer

28-06-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
9636 keer bekeken
  •  
telefoon_zonnebril_20220628

De zomer is begonnen. Dagjes naar het strand, borrelen op het terras of in de tuin, lekker de natuur in of misschien ga je wel op vakantie naar een zonovergoten bestemming. Toch moet je je smartphone bij warm weer beschermen: door de hoge temperaturen kan de telefoon sneller oververhit raken, slecht gaan functioneren en zelfs onherstelbare schade oplopen. Hoe voorkom je dat? In dit artikel geven we wat tips.

Grote kans dat je weleens hebt gemerkt dat jouw telefoon tijdens het gebruik warm wordt. Dat is in principe normaal en is voor de rest ook niet zo gek: het is een elektronisch gebruiksvoorwerp. De batterijen genereren elektriciteit en geven hitte af. Maar in tegenstelling tot laptops en computers, zit er in een smartphone geen ventilator die de boel koel houdt: daar is de telefoon te klein voor.

Hoe zwaarder de taken die je op het toestel verricht, hoe groter de kans dat je telefoon warm wordt. Zo kost het beantwoorden van een appje weinig energie, maar neemt het streamen van een film aanzienlijk meer rekenkracht in beslag. In gewone omstandigheden is dat meestal geen probleem, maar bij warm weer loopt je telefoon eerder de kans op oververhitting.

Veel moderne smartphones hebben wel een ingebouwde beveiliging die je ervoor waarschuwt als jouw telefoon oververhit dreigt te raken. Maar waarom zou je het zover laten komen? Gelukkig zijn er een aantal tips waar je rekening mee kunt houden. Hieronder bespreken we er een paar.

Tips om een oververhitte smartphone te voorkomen

Je kunt in een handomdraai een aantal maatregelen nemen, en de meeste daarvan zijn gelukkig heel eenvoudig en praktisch uitvoerbaar.

Tip 1: Leg je telefoon niet in de zon

Het ligt wellicht voor de hand, maar toch noemen we 'm even. Jij vindt het misschien ook niet prettig om bij een temperatuur van 30 graden heel lang in de brandende, volle zon te zitten en zou liever verkoeling opzoeken in de schaduw, nietwaar?

Voor je telefoon geldt hetzelfde. Zit je ergens op een onbeschutte plek in de buitenlucht, zoals op een terras of aan een strandbedje? Leg je telefoon dan nooit in de volle zon. Al na enkele minuten wordt je telefoon bloedheet, en de prestaties gaan dan zienderogen achteruit. Het is ook niet goed voor je batterij, en je kunt je telefoon zo zelfs onherstelbare schade toebrengen.

Met name donkere telefoons trekken veel warmte aan, en het materiaal van de behuizing houdt de hitte goed vast. Om die reden leg je je telefoon beter weg in een tas of onder je badhanddoek.

Tip 2: Laad je telefoon niet op in de zon of de hitte

De accu van je telefoon is gevoelig voor hitte en heeft het extra zwaar tijdens het opladen. Daarom is het niet verstandig om je telefoon op te laten bij extreem hoge temperaturen, en al helemaal niet in de zon. Leg 'm dus altijd even op een schaduwrijke plek.

In plaats daarvan kun je je telefoon beter vroeg in de ochtend of 's avonds laat even opladen. Dan is de buitentemperatuur meestal niet zo hoog en 's avonds laat heb je geen direct zonlicht.

Tip 3: Haal het hoesje van je telefoon

Deze tip vereist dat je even goed oplet. Een hoesje om je dure telefoon is natuurlijk altijd een goed idee, want daarmee verklein je de kans dat je toestel onherstelbare schade oploopt na een val. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en telefoons zijn bepaald niet goedkoop.

Maar een hoesje fungeert in zekere zin óók als extra behuizing, en dat kan tijdens warm weer voor problemen zorgen. Vergelijk het hoesje maar met een kledingstuk: is het te warm, dan trek je een trui uit. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat je even wat voorzichtiger doet met je telefoon.

Tip 4: Gebruik geen zware, intensieve apps

We zeiden het al in de inleiding, maar hoe zwaarder de taken die je op jouw telefoon verricht, hoe sneller jouw telefoon heet wordt. Even een appje beantwoorden kan natuurlijk gewoon, maar langdurig een spelletje spelen is misschien niet zo'n goed idee, net als het kijken naar een film of een serie op je telefoon. Dit zijn namelijk intensieve taken die veel rekenkracht vereisen.

Tip 5: Schakel overbodige achtergrondfuncties even uit en sluit apps af

In het verlengde van de vorige tip: het loont de moeite om bepaalde achtergrondfuncties tijdelijk uit te schakelen. Heb je in de buitenlucht écht wifi of bluetooth nodig? Nee, inderdaad: dat lijkt niet waarschijnlijk. 

Ook is het slim om apps die op de achtergrond nog draaien even helemaal uit te schakelen. Opgeteld verbruiken deze processen toch weer de nodige rekenkracht, en waarom zou je, als je ze toch even niet gebruikt?

Tip 6: Laat je telefoon niet liggen in de auto

De auto wordt al snel héél heet in de brandende zon, zeker als je niet beschikt over een moderne airco-installatie. Het is dan ook verstandig om je telefoon op zonnige, hete dagen niet in de auto te laten liggen.

Ook dat is een voor de hand liggende tip, maar we noemen 'm toch maar even. Voor kleine kinderen en huisdieren geldt immers hetzelfde, deze laat je nooit achter in een auto omdat het binnen de kortste keren bloed- en bloedheet wordt.

En hoewel je zou verwachten dat mensen dat onderhand wel weten, krijgen we meerdere keren per jaar nieuwsberichten over (bijna) fatale gevolgen als mensen dit toch doen. Je telefoon kun je echter óók beter niet in de auto laten liggen.

Telefoon tóch te heet geworden? Dit moet je (niet) doen

Als jouw telefoon onverhoopt tóch te warm is geworden, kun je ook een paar stappen ondernemen.is het van belang dat je het toestel direct uitschakelt. Laat 

  • Het is allereerst van belang dat je het toestel direct uitschakelt. Zo kan het toestel afkoelen. Wacht zeker 15-20 minuten voordat je 'm weer inschakelt;
  • Haal je telefoon uit de oplader (indien van toepassing);
  • Haal je telefoon uit het hoesje (indien van toepassing);
  • Leg je telefoon op een koele plek. Ook voor de hand liggend, maar zo kan je toestel sneller afkoelen
  • Stop je telefoon niet in de koelkast! Dat lijkt wellicht een goed idee, maar de enorme temperatuurschommeling kan voor condensatie in je toestel zorgen. Dan heb je vocht in je toestel, en dat wil je niet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!