Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zo haal je het maximale uit je Android smartphonebatterij

02-08-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
20526 keer bekeken
  •  
smartphone batterij 1127

De tijd van verwisselbare batterijen voor je smartphone is lang en breed voorbij. En hoewel de meeste telefoons ontworpen zijn om op zijn minst een hele dag mee te gaan, is dit helaas niet altijd het geval. Wanneer je bijvoorbeeld uitzonderlijk veel video’s streamt op je smartphone of een ouder model hebt met een ietwat verouderde accu. Val jij in één van deze categorieën en haalt de batterij van jouw telefoon het einde van de dag niet? Dan zijn dit je opties.

Met de inflatie (en het feit dat smartphones elk jaar duurder worden) is niet iedereen in staat een gloednieuwe telefoon aan te schaffen. Ook als een vervangende batterij je niet aanstaat, kun je de volgende tips toepassen. Let wel: voor deze test is een Motorola Moto G30 gebruikt met Android 10 als besturingsprogramma.

Accubesparing

De makkelijkste methode is de accubesparingsstand aanzetten voor je smartphone. Hoewel gemakkelijk, staat deze niet automatisch aan en weten mensen soms niet van het bestaan af. Ga naar Instellingen en vervolgens naar Accu. In dit menu vind je de Accubesparing. Hier kun je ook een planning voor maken, zodat deze modus dagelijks na twaalf uur ’s middags wordt ingeschakeld.

Als deze modus aan staat, wordt bijvoorbeeld het automatische slot sneller geactiveerd. Ook wordt de helderheid van het scherm minder, haalt je telefoon niet langer automatisch e-mails op en wordt de verversingsfrequentie van het beeldscherm verlaagd.

Apps afsluiten

Wanneer je een app opent op je smartphone en vervolgens op de home-knop drukt, blijft deze app onverstoord actief op de achtergrond. Dit slurpt natuurlijk batterij. Hoe je dit oplost: je veegt van onderaan het scherm naar boven, waarna je de apps ziet die op de achtergrond nog actief zijn. Veeg de apps die je af wilt sluiten stuk voor stuk omhoog om ze ook écht af te sluiten. Hoe minder apps, hoe langer je batterij meegaat!

Adaptieve helderheid en accu

Opties die we iedereen kunnen aanraden. Deze functie reguleert het energieverbruik van je beeldscherm en apps op momenten dat je het nodig hebt. Als het buiten licht is, gaat de helderheid omhoog. Wanneer je je email-app niet veel gebruikt, zoals rond het avondeten, gaat hij automatisch op slaapstand. Deze functies zouden automatisch geactiveerd moeten zijn, maar een kleine check kan geen kwaad. Je vindt ze hier:

  • Instellingen -> Accu -> Adaptieve accu
  • Instellingen -> Weergave -> Adaptieve helderheid

Gebruik een app

Er zijn verschillende apps in de Play Store die je kunnen helpen met de grote boosdoeners van batterij op te sporen en uit te schakelen. De meeste bekende zijn AccuBattery en Greenify.

Zo kan je via AccuBattery instellen dat je telefoon stopt met opladen rond 99%. Er wordt namelijk wel eens beweerd dat je telefoon opladen tot meer dan 100% je batterij doet slijten. Daarnaast kan de app je ook nauwkeurig vertellen hoe lang hij nog meegaat, voor de batterij compleet het loodje legt.

Greenify kan je apps in slaap doen sukkelen, zodat ze niet meer op de achtergrond kunnen blijven draaien. Dit kan je ook rechtstreeks via je instellingen doen, maar sommige apps hebben ingebouwde rechten waardoor ze zich tegen deze hibernate kunnen verzetten. Greenify kan deze slaapmodus alsnog op ze forceren.

Als er nood aan de man is

Ook al pas je alle bovenstaande maatregelen toe, je kunt soms niet voorkomen dat je telefoon vrijwel leeg is op een moment dat het écht niet uitkomt. Is dit het geval kun je de volgende noodoplossingen toepassen:

  • Zet je time-out voor je scherm op 15 seconden
  • Zet je telefoon op stille modus
  • Verlaag je beeldschermhelderheid zo veel mogelijk
  • Zet vliegtuigmodus aan
  • Zet, als je telefoon dit heeft, je notificatielampje uit
  • Als je een OLED-scherm hebt, zet je telefoon dan op ‘donkere-modus’

Bron: TheVerge, Tweakers

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

goofert
goofert5 aug. 2022 - 11:27

Een batterij is vaak het eerste onderdeel in een telefoon dat aan vervanging toe is. Een indicatie is dat de batterij snel oplaad, maar ook weer heel snel leeg is. Op zich is het goed mogelijk om een batterij zelf te vervangen, maar het is een precies werkje, en niet zonder risico. Een nieuwe originele batterij voor bijvoorbeeld een Samsung S9 kost zo'n € 25. Er zijn telefoon repair shops waar je deze klus kan laten doen voor € 60, inclusief de batterij, en klaar terwijl je wacht. Mijn zoon is een fanaat en koopt vaak een nieuwe smartphone, de oude smartphone ziet er nog als nieuw uit, die verkoopt hij dan vaak aan mij. Ik heb dan voor een mooi prijsje er nog jarenlang plezier van. Soms laat ik tijdens die periode dan de batterij vervangen. Smartphone's gaan veel langer mee dan men denkt. Het is wel jammer dat fabrikanten al naar een paar jaar geen updates meer doen.

1 Reactie
Knokkels
Knokkels9 aug. 2022 - 1:00

Je zou kunnen overwegen om die telefoon dan (wanneer mogelijk) te rotten. Mijn toenmalige HTC Hero ging vanuit de fabrikant maar tot Android 1.6, maar via rooten kwam ik tot Android 5.x. Betere mogelijkheden, accu management was verbeterd enzo.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!