Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Zijn Iglo vissticks met spinazie wel gezond?
07-06-2010
•
leestijd 2 minuten
•
3995 keer bekeken
•
Het is een vertrouwde combinatie voor veel Nederlanders: en bord spinazie met vissticks. Iglo heeft het ons daarom makkelijk gemaakt en stopt de spinazie tegenwoordig gewoon in de vissticks.
Els Dijkstra van het Voedingscentrum legt in de studio uit waarom ze niet blij is met dit nieuwe product in het vriesvak. Volgens het Voedingscentrum is de Kombino een verwarrend product.
Spinazie is een nitraatrijke groente. Net als andijvie, bietjes, bleekselderij en sla. Het lichaam zet nitraat uit groente om in nitriet dat reageert met aminen uit vis tot kankerverwekkende nitrosaminen. Het eten van nitraatrijke groenten in combinatie met kabeljauw, haring, koolvis en schol kan leiden tot hoge concentraties nitrosaminen. Dit zou weer kunnen leiden tot maag- of darmkanker, aldus het Voedingscentrum.
Het Voedingscentrum wil niet zeggen dat het eten van de Kombino direct leidt tot kanker. Wel zegt het centrum dat je de combinatie vis en spinazie beter kunt mijden. Je kunt vis beter combineren met andere niet-nitraatrijke groenten, zoals worteltjes. Volgens Dijkstra zorgt de Kombino alleen maar voor verwarring bij consumenten.
Iglo is echter van mening dat consumenten zonder problemen de Kombino kunnen eten. Anders had het bedrijf het product niet op de markt gebracht.
Iglo haalt de verse spinazie van het land, maakt ze schoon, verwerkt ze en vriest ze in zeer korte tijd in tot min. 18 graden. … "Onze productie zorgt ervoor dat zowel het nitraat- als nitrietgehalte van Iglo spinazie zeer laag en ruimschoots binnen de wettelijke normen vallen".
Ook wijst Iglo naar de Wageningen Universiteit. En die zegt het volgende:
Vroeger werd gesteld dat de combinatie van vis met bladgroente (zoals spinazie) af te raden was in verband met de vorming van mogelijke nitrosamines. Nieuw onderzoek toont aan dat de vorming van nitrosamines niet zo hoog is als voorheen werd verondersteld en dat er geen gezondheidsrisico bestaat.
Het Voedingscentrum kent het onderzoek van de Wageningen Universiteit, maar wijst zelf naar een ander onderzoek. In dat onderzoek moesten verschillende groepen ieder een periode lang combinaties van vis en groenten, vlees en groenten en ei en groenten. Uit dat onderzoek bleek dat de groep die vis en groenten had gegeten een verhoogde concentratie schadelijke nitrosamines in de urine had zitten. Onder wetenschappers lopen de meningen uiteen over de combinatie vis en nitraatrijke groenten. Wij hebben de nieuwe combinatie van Iglo ook nog even voorgelegd aan voedingsprofessor Jaap Seidell. Hij laat weten:
"Het gevaar van nitraat in spinazie is een achterhaalde gedachte. Uit onderzoek en literatuur blijkt nu dat het eten ervan geen problemen oplevert bij mensen. Het is zelfs zo dat de voordelen van het eten van vis en groente opwegen tegen de nadelen van het lage gehalte nitraat".
De vraag is of het Voedingscentrum hun advies op hun website niet eens tegen het licht moet gaan houden.