Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zijlstra blijft bij boete voor langstudeerder

1 feb 2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_groot_23.jpg
Duizenden studenten op het Malieveld in Den Haag of niet, staatssecretaris Halbe Zijlstra houdt vast aan zijn bezuinigingen in het hoger onderwijs. De door de studenten gevreesde en gehate langstudeermaatregel gaat door als het aan Zijlstra ligt. Dit blijkt uit het dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurde wetsvoorstel.
Iedere student in het hoger onderwijs mag één jaar vertraging in de bacheloropleiding en één jaar in de masteropleiding oplopen. Als er nog langer over de studie wordt gedaan, moet de student een boete van 3000 euro betalen. Met name tegen deze maatregel kwamen duizenden studenten in actie op 21 januari in Den Haag, ook omdat de wet met terugwerkende kracht ingaat, dus ook voor studenten die nu al vertraging hebben opgelopen.
In het oorspronkelijke plan zouden zowel de langstudeerder als de instelling 3000 euro moeten betalen, maar in het huidige wetsvoorstel hoeft de instelling dat toch niet. Zij krijgen nu allemaal te maken met een bezuiniging, maar naar rato van onder meer de grote van de instelling.
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is verbaasd over het wetsvoorstel. ,,Dit geeft een verkeerd signaal af'', aldus voorzitter Guy Hendricks. ,,Er blijft sprake van invoering met terugwerkende kracht, waardoor huidige studenten in september al beboet worden.''
De studentenorganisatie heeft de hoop nu gevestigd op de Eerste Kamer waar de wet ook nog behandeld moet worden. ,,We verwachten dat de Eerste Kamer de wet zeer kritisch bekijkt. We vertrouwen erop dat de leden over hun partijkleur heen stappen indien zij dit nodig achten'', aldus Hendricks.
ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar