Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Ziggo-klanten boos over schrappen TV-zenders

05-11-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
360210tv.jpg
. 'Digitale tv wordt door onze strot gedrukt' . 'Ziggo maakt misbruik van zijn monopolie positie' . Slechts een kleine greep uit de klachtenregen over Ziggo. De SP stelde zelfs een zwartboek Kabelklachten  samen met een bundeling van 2000 klachten. Drie kwart van de klachten die de Socialistische Partij ontving, gaat over Ziggo. Veel Ziggo-abonnees voelen zich gedwongen digitale televisie te gaan kijken, omdat het analoge zenderpakket steeds kleiner wordt. Toch kijkt 30% van de Ziggo-klanten nog steeds analoog. Ook mensen met een digitale decoder kijken vaak met hun tweede of derde toestel analoog. Wie digitale televisie wil kijken moet een decoder of module aanschaffen om het gecodeerde televisiesignaal om te zetten. Het goedkoopste 'digitale kastje' voor Ziggo kost 49 euro.
Decoder
Consumenten klagen dat ze voor digitale televisie een decoder moeten aanschaffen. Zeker als je meerdere televisies hebt loopt dat aardig in de papieren. Wie in een Ziggo-gebied woont kan niet overstappen naar een andere aanbieder zoals UPC. Het enige alternatief van de kabelmaatschappij in jouw regio is het aanschaffen van een schotel, een abonnement nemen op Digitenne of er moet een aanbieder zijn van televisie op de glasvezelkabel.
Verplicht basispakket
Kabelbedrijven zijn verplicht een wettelijk minimumpakket van vijftien televisiezenders en 25 radiozenders aan te bieden. Zeven tv-zenders zijn verplicht: Nederland 1, 2 en 3, één lokale, één regionale zender en twee publieke Vlaamstalige zenders (VRT1 en Ketnet/Canvas). Over de overige acht zenders krijgen kabelbedrijven een 'bindend' advies van vijftig programmaraden .
Uitspraak in geschil
De programmaraad is benoemd door de gemeenteraad. De kabelaar is verplicht het advies van de programmaraad uit te voeren. Ze mogen hier alleen van afwijken 'na zwaarwegende motieven'. Ziggo heeft BBC2, BBC World News, TV5 Monde, ARD, ZDR, WDR, Euronews en TVE uit het analoge pakket gegooid tegen het advies van de programmaraden in. Twaalf programmaraden zijn daarom naar het Commissariaat voor de Media gestapt. Inmiddels zijn er drie hoorzittingen geweest. Op 1 november is het eerste besluit  genomen naar aanleiding van de klachten van de programmaraden in Amstelveen, Limburg, Delft en Friesland. Het handhavingsverzoek van de vier programmaraden is door het Commissariaat voor de Media afgewezen. Ziggo hoeft het advies van de programmaraden dus niet op te volgen en hoeft het analoge zenderpakket niet aan te passen. Marco Swart, de voorzitter van kabelraden.nl (de koepel van de vijftig programmaraden) zegt dat Ziggo de randen van de wet opzoekt en dat consument slecht beschermd is. Hij schreef een pittige ingezonden brief : 'Ziggo negeert en schoffeert consument'.
Nieuwe ontwikkelingen
Ziggo belt een paar dagen voor de uitzending af. De kabelexploitant weigert in Kassa te verschijnen, ondanks een eerdere toezegging. Volgens Ziggo-woordvoerder Erik van Doeselaar is er geen sprake van klanten pesten. "We hebben te maken met nieuwe ontwikkelingen. Ziggo heeft drie miljoen tevreden klanten en die willen meer digitale zenders, HD-kanalen of interactieve diensten zoals video on demand (films bestellen of Uitzending Gemist kijken). Zeventig procent van onze klanten kijkt al digitaal en die vragen om meer digitale zenders en een betere uitzendkwaliteit. We hebben voor onze diensten voldoende bandbreedte nodig. Eén analoge zender neemt de ruimte in van acht digitale zenders. Bovendien zijn we maar verplicht om vijftien zenders door te geven en we bieden onze abonnees nog steeds 25 analoge zenders. We proberen de overgang van analoog naar digitaal zo zorgvuldig mogelijk te doen. We hebben maanden geleden onze klanten al uitgebreid over de nieuwe TV-pakketten geïnformeerd. We begrijpen dat voor een bepaalde groep deze overgang niet vanzelfsprekend is."
Meer invloed
Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP, wil dat kijkers meer invloed krijgen op het zenderaanbod van kabelbedrijven. Consumenten moeten meer inspraak krijgen. "Ik vind dat het oordeel van kijkers en welke zenders zij willen zien, serieus genomen moeten worden. Nu hebben consumenten geen inspraak welke zenders in hun zenderpakket zitten. De kabelmaatschappijen baseren zich op de kijkcijfers, maar het gaat ook om een pluriform bestel."
Onafhankelijk klachteninstituut
Van Dijk wil dat media-minister Van Bijsterveldt een onafhankelijke klachteninstantie opricht. "Kabelbedrijven als Ziggo en UPC hebben nu een monopolie op het TV-aanbod in hun regio. Zij kunnen zonder enig overleg zenders uit het pakket halen. Zo haalt Ziggo vijf zenders uit het analoge pakket, terwijl het abonnementsgeld gelijk blijft.
Ik vind dat de regering als een taak heeft om Nederland te voorzien van een toegankelijk, divers en betaalbaar televisieaanbod voor iedereen."
Hij heeft hier Kamervragen over gesteld aan de minister.
Klacht indienen
Consumenten die het niet eens zijn met het wijzigen van het zenderpakket door hun kabelexploitant kunnen een klacht indienen bij de programmaraad in hun regio. Ook kun je klagen bij het kabelbedrijf, maar die doen vaak weinig met de klachten van consumenten. Of het aantal klachten moet overweldigend zijn. Op de site van ConsuWijzer staan de regels waar kabelbedrijven zich aan moeten houden en wat u kunt doen als een zender geschrapt wordt uit uw pakket.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor