Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ziekenhuizen publiceren eigen kwaliteit

13-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis_gang_51.jpg
Nederlandse ziekenhuizen gaan vanaf dinsdag op dezelfde manier de kwaliteit van hun zorg op de eigen website publiceren. Op de ziekenhuissites is te zien hoe de instellingen scoren op tien categorieën variërend van wachttijden en sterftecijfers tot patiëntervaringen en het risico op infecties.
Kwaliteitsvenster
Het initiatief hiervoor komt van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die het zogeheten Kwaliteitsvenster dinsdag officieel invoert. Vrijwel alle ziekenhuizen doen mee.
De gegevens die de ziekenhuizen vanaf dinsdag op hun website publiceren zijn grotendeels al openbaar. Dat is het geval bij cijfers die ziekenhuizen verplicht aanleveren aan toezichthouders als de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zoals sterftecijfers of de hoeveelheid risicovolle operaties.
'Cijfers betrouwbaar'
Voor de categorieën patiëntenervaringen en tevredenheid van medewerkers geldt dat niet, ziekenhuizen publiceren deze cijfers vrijwillig en deze komen voort uit eigen onderzoek. Desondanks noemt de NVZ de cijfers betrouwbaar. ,,Ziekenhuizen willen hun zorg doorlopend verbeteren, dat kan alleen maar aan de hand van correcte en betrouwbare gegevens'', aldus NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy.
Directeur Wilna Wind van patiëntenfederatie NPCF noemt het initiatief van de ziekenhuizen ,,een flinke stap naar openheid en transparantie''.
Aanvulling
De informatie die de ziekenhuizen publiceren gaat over de zorg in het algemeen. De bedoeling is dat de gegevens op den duur aangevuld worden met scores per aandoening of specialisme. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!