Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Ziekenhuizen nog steeds niet op de hoogte behandelkosten

26 sep 2015
  •  
leestijd 3 minuten
20150926-kassa-ziekenhuis_2.jpg
Je betaalt steeds meer voor je eigen zorgkosten sinds het eigen risico flink is gestegen. Het loont dus de moeite om vooraf de prijzen van ziekenhuizen te vergelijken, vooral van de goedkopere behandelingen onder de €900 die je grotendeels van je eigen risico betaalt. Om achter deze kosten te komen blijkt geen makkelijke opgave te zijn, dit heeft onze eigen Brecht van Hulten ook ondervonden.
Passantentarief
Brecht belde met verschillende ziekenhuizen om achter de kosten te komen van een glaucoommeting zijn. Na flink wat bellen kon slechts één ziekenhuis haar vertellen wat de prijs van de eerste consult bij de oogarts is. Bij het Diakonessenhuis in Utrecht kost een oogdrukmeting € 154,30. Dit ziekenhuis weet als enige het tarief voor 2015, omdat zij de contracten met de zorgverzekeraars al rond hebben. Van alle andere ziekenhuizen krijgen we prijzen onder voorbehoud. Tergooi is de duurste met ongeveer € 200. En bij het St. Antonius betaal je zo’n € 69, dus daar ben je het voordeligst uit.
TARIEF 2015
Diakonessenhuis: € 154,30
TARIEF 2015 ONDER VOORBEHOUD
St.Antonius: ca. € 69
Meander MC: max. € 96,35
Zuwe Hofpoort: ca. € 108,94
UMC Utrecht: ca. € 120
Tergooi: ca. € 200
Ook na contact opnemen met haar verzekeraar werd ze er niet wijzer op. Volgens PNO bieden zij volledig vrije keuze aan hun verzekerden en elk ziekenhuis hanteert zijn eigen tarief, zolang zij het maximum tarief in Nederland niet overschrijden. Als Brecht aankaart dat zij graag van die vrije keuze gebruik wil maken en daarom op zoek is naar het ziekenhuis met de beste tarieven, wordt ze weer verwezen naar de ziekenhuizen voor de prijzen.  
Onderzoek
Uit onderzoek van ZorgKiezer.nl blijkt dat van de 67 ziekenhuizen slechts 10% van de ziekenhuizen gelijk een tarief of richtprijs kon geven over oogdrukmeting in verband met glaucoom. Deze richtprijs bleek vaak het passantentarief te betreffen. 32 van de 67 ziekenhuizen zo'n 38% leverde na veel bellen en mailen een tarief of richtprijs. 52% van de ziekenhuizen konden ons niet vertellen wat behandeling oogdrukmeting in verband met glaucoom kost. 20% van de ziekenhuizen verwijst je door naar de zorgverzekeraar voor deze vraag.
Tarieven
De Isala Klinieken in Zwolle vraagt het minst voor een oogdrukmeting €16,01. Het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag is het duurst met €219. Wat erg verontrustend is dat ziekenhuizen niet altijd duidelijk zijn in de communicatie over de tarieven. Het is dan niet duidelijk of het om een passantentarief (voor onverzekerde zorg) gaat in plaats van het tarief voor een verzekerde. Een aantal ziekenhuizen geeft aan dat ze geen tarieven voor 2015 hebben en worden er ook geen facturen gestuurd naar de verzekeraars voor behandelingen die dit jaar hebben plaatsgevonden. Deze ziekenhuizen geven geen tarieven aan en verwijzen of naar het tarief van 2014 of naar het passantentarief.
Nieuwe beleidsregel
Minister Schippers laat weten het belangrijk te vinden dat consumenten inzicht krijgen in de kosten van een behandeling. "Verzekeraars en zorgaanbieders moeten de consument hier goed over informeren. Gebeurt dit niet, dan kun je hier een klacht over indienen bij de NZa." Daarnaast treedt per 1 november een nieuwe beleidsregel in werking die zorgverzekeraars verplicht patiënten inzicht te geven in de kosten vooraf (artikel 16). "Zorgverzekeraars moeten consumenten vanaf 1 november een indicatie geven van wat een behandeling kost. Kennen ze de prijs precies, dan moeten ze die vertellen. Is de prijs nog niet bekend, dan moeten ze een indicatie geven. Die indicatie geldt dus ook als verzekeraars op 19 november nog geen prijzen hebben afgesproken met ziekenhuizen", verduidelijkt de woordvoerder van de NZa. Voor zorgaanbieders bestaat er ook een verplichting. "Ook zorgaanbieders moeten aangeven bij patiënten dat er eigen kosten verbonden zijn aan een behandeling en patiënten adviseren contact op te nemen met de zorgverzekeraar. Op grond van de wet (artikel 38 lid 1 wmg) is een zorgaanbieder ook verplicht de patiënt tijdig te informeren over het in rekening te brengen tarief. Daarnaast moeten ziekenhuizen en zbc's de passantentarieven publiceren."
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt het huidige systeem van eigen risico niet transparant voor verzekerden en stelt voor voor het eigen rsisico een vast bedrag per behandeling te hanteren.   
Lees hier de reacties van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen , Autoriteit Consument & Markt, Nederlandse Zorgautoriteit , Minister Edith Schippers en Zorgverzekeraars Nederland . Lees ook deze factsheet over het onderzoek.
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!