Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ziekenhuizen moeten meer coronapatiënten opvangen dan verwacht

28-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorg_operatie_ziekenhuis_infuus_06.jpg
Het aantal coronapatiënten dat moet worden opgenomen in ziekenhuizen stijgt sneller dan verwacht. Nu worden al bijna 2600 mensen vanwege een coronabesmetting behandeld. Dat niveau zou volgens berekeningen pas op 31 december worden gehaald.
"Op veel plekken zien we een sterke stijging, het is echt zoeken naar het laatste beschikbare bed", zegt Ernst Kuipers. Als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is hij de woordvoerder van de zorg voor coronapatiënten in de ziekenhuizen.
De nieuwe verwachting is dat het aantal opgenomen patiënten in de komende dagen stijgt naar 2700. "En in de eerste dagen van januari zet de stijging door. We gaan uitkomen boven de piek van de tweede golf", aldus Kuipers.

Druk in alle delen van het land

In het hele land is het druk. Dat maakt het ook moeilijk om patiënten te spreiden, want ook in de andere regio's zijn nauwelijks bedden beschikbaar. "Bij de eerste golf was de instroom het grootst in Noord-Brabant en het noorden van Limburg. De tweede golf was vooral in Amsterdam, Leiden, Den Haag en Rotterdam. Nu zien we de grootste druk in Twente, Gelderland, de regio Zwolle en opnieuw Noord-Holland."
Op Duitsland kan ook nauwelijks een beroep worden gedaan, want dat land heeft de handen vol aan de eigen patiënten. In de afgelopen dagen zijn zeven Nederlanders overgebracht naar ziekenhuizen in Duitsland.

Britse variant

Om erger te voorkomen moet het aantal positieve tests "rap naar beneden gaan, maar ook dan zitten we nog wekenlang met overvolle ziekenhuizen", aldus Kuipers. Of het lukt om het aantal besmettingen terug te dringen, hangt ook af van de nieuwe 'Britse coronavariant' die in Nederland is opgedoken. Die is besmettelijker dan eerdere versies. Kuipers: "Als dat inderdaad zo is, is dat zorgelijk. Dat zou kunnen leiden tot een aanhoudend hoger aantal besmettingen." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!