Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ziekenhuizen, maak je tarieven openbaar!

15-11-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
195x90_ziekenhuis1_02.jpg
Eén op vijf ziekenhuizen wil de prijsafspraken met de verschillende zorgverzekeraars voor behandelingen onder de €875 openbaren, blijkt uit onderzoek van Zorgkiezer.nl. Deze week heeft vergelijkingssite Zorgkiezer.nl ziekenhuizen de vraag gesteld of ze de serieuze intentie hebben om alle tarieven onder de €875, het maximum eigen risico vanaf 1 januari, openbaar te maken. Van de 50 ziekenhuizen die gereageerd hebben, geeft 20% aan dat ze bereid zijn om in de toekomst de prijzen van hun behandelingen tot €875 openbaar te maken zodat consumenten vóóraf precies weten waar ze aan toe zijn.
Je kan nog steeds meedoen aan de petitie op Zorgkiezer.nl. Klik hier om deze te ondertekenen.
Verschillende tarieven
Uit eerder onderzoek van de vergelijkingssite bleek al dat er grote verschillen in de tarieven zitten die ziekenhuizen rekenen. Een patiënt kan tot wel drie keer zoveel betalen voor dezelfde behandeling. Zo vraagt het Maasziekenhuis €201 voor een poliklinische behandeling van allergie- en benauwdheidsklachten (DBC-zorgproduct 15B854), terwijl het Wilhelminaziekenhuis in Assen €604 voor precies dezelfde behandeling rekent. 
Eigen risico
Vroeger waren dergelijke tariefverschillen geen probleem voor patiënten, want de zorgverzekeraar betaalde immers de rekening. Sinds de invoering van het eigen risico moeten patiënten behandelingskosten nu vaak zelf betalen als dit hun eerste medische behandeling in het jaar is of als de behandeling niet is uitgesloten is van het eigen risico.
DBC-zorgproducten
Alle medische behandelingen in het ziekenhuis worden in rekening gebracht middels zo'n 4400 verschillende DBC-zorgproducten: jargon voor de codes waarmee medische behandelingen worden gefactureerd. Je hebt de categorie A en B. A zijn de zogeheten vaste DBC's waarvoor de overheid een maximumtarief vaststelt. Deze kunnen dus per ziekenhuis verschillen, maar nooit meer dan het maximumtarief. B zijn de zogeheten vrije DBC's waarvoor ziekenhuizen met verzekeraars onderhandelen. Volgens een prognose van DBC-onderhoud vallen er in 2015 zo'n 1700 DBC-zorgproducten onder de €900. Bekijk hier een tabel. De prognose gaat uit van gemiddelde tarieven.
Prijsafspraken
Op dit moment zijn de prijsafspraken die ziekenhuizen met verzekeraars maken niet openbaar. Patiënten weten vooraf vaak niet wat een behandeling hen gaat kosten. Voor patiënten kàn dit betekenen dat ze honderden euro's teveel betalen! Als ze vooraf immers beter waren geïnformeerd (en tijdig een afspraak met een goedkoper ziekenhuis hadden kunnen maken) hadden ze voor het goedkoopste ziekenhuis kunnen kiezen.
Verzekeraars
Nu kun je de vraag wat iets kost natuurlijk ook aan je eigen verzekeraar stellen. Wij krijgen signalen dat verzekeraars daar vaak geen antwoord op willen of kunnen geven. "Verzekeraars moeten dat wel doen", zegt minister Schippers. De NZA onderzoekt nu hoe verzekeraars hun klanten informeren. Daar praten we volgende week over door, tijdens de zorgspecial. Die gaat helemaal over de ziektekostenverzekeringen voor volgend jaar. Lees hier de reacties van ministers Schippers, CZ, VGZ, Achmea, Zorgverzekeraars Nederland, Menzis en de Nederlandse Zorgautoriteit.
Toelichting DBC-onderhoud
Bekijk hier een overzicht van de meestvoorkomende behandelingen onder de €1000. Hierin staan behandelingen van 2012, 2013 en 2014. De lijst onder 2012 is het meest volledig, aldus DBC-onderhoud, namelijk voor 80%. 2013 is voor 60% volledig, voor 2014 is nog geen indicatie. Let op: de honderd meest voorkomende DBC-codes (zorgproducten) zeggen niet direct iets over de behandeling of diagnose. Zo is een veelvoorkomende code, bijvoorbeeld '19929012 - Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling bij een niet nader gespecificeerd letsel'. Uit deze code wordt niet direct duidelijk welke specialist je hebt bezocht of wat er behandeld is.
Meer informatie over de gemiddelde kosten van veel gedeclareerde behandelingen lees je hier . Als je wil weten hoe de prijs van een behandeling tot stand komt klik je hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!