Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ziekenhuizen gebruiken onveilige software

27-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Zorg_software_MRI_t.jpg
In meerdere ziekenhuizen wordt verouderde software gebruikt voor medische apparatuur, waardoor niet gegarandeerd kan worden dat medische gegevens veilig zijn. Hierdoor bestaat het risico dat hackers deze gegevens op het netwerk kunnen stelen, vernietigen of wijzigen.
Onderzoek
Dat is naar boven gekomen in een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) naar de beveiliging van patiëntgegevens in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda.
Het CBP deed onderzoek naar aanleiding van een beveiligingslek bij het GHZ, waardoor in 2012 de patiëntendossiers van 47 mensen op straat kwamen te liggen. Oorzaak voor de problemen bleek het gebruik van verouderde software zoals Windows 2000 of Windows XP. Deze software is zo oud dat hij niet meer ondersteund wordt en dat beveiligingsproblemen niet meer opgelost worden.
Niet helemaal opgelost 
Ook was het netwerk niet verdeeld in van elkaar gescheiden onderdelen, waardoor een mogelijk virus zich makkelijk kan verspreiden over het hele netwerk als het weet binnen te dringen. De beveiligingsproblemen bij het GHZ zijn nog niet helemaal opgelost, maar het is wel de bedoeling dat dat op korte termijn gebeurt. Gebeurt dat niet, dan kan het CBP dwangsommen gaan opleggen.
hoeveelheid ziekenhuizen onduidelijk
Uit navraag van het CBP bij de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) bleek dat er meer ziekenhuizen verouderde software gebruiken. Om hoeveel ziekenhuizen het gaat, is niet duidelijk.
kwetsbaarheid van de systemen minimaliseren
Het CBP kan niet zeggen of het ook onderzoek doet naar de bescherming van persoonsgegevens bij andere ziekenhuizen. Wel heeft de NVZ naar eigen zeggen met haar leden maatregelen genomen om de kwetsbaarheid van de systemen te minimaliseren. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!