Kassa

Ziekenhuizen betalen miljoenen te veel voor kunstknie en -heup

03-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 x 520 geld zorg
Nederlandse ziekenhuizen betalen miljoenen te veel voor orthopedische implantaten zoals knieën en heupen. Dat komt doordat medisch specialisten onvoldoende bereid zijn om van merk te wisselen, meldt inkoopcoöperatie IntraKoop op basis van eigen onderzoek.
Geen inzicht
Volgens de organisatie is een kostenbesparing van 14 miljoen euro haalbaar als producten beter vergeleken zouden worden. "De besparing zou zelfs verdubbeld kunnen worden als ziekenhuizen ook op grotere schaal samen inkopen", stelt IntraKoop. Medisch specialisten krijgen volgens de organisatie nu onvoldoende inzicht in kosten, kwaliteit en mogelijkheden van alternatieve keuzes.
Gedomineerde markt
De markt van orthopedische implantaten wordt wereldwijd gedomineerd door vier leveranciers. Het gezamenlijk marktaandeel is 85 procent. Doordat zij de macht in handen hebben zijn de winstmarges op knie- en heupimplantaten bijna verdubbeld tot ruim 21 procent sinds 2005. In vergelijking met Duitsland betalen Nederlandse ziekenhuizen soms ruim de helft meer.
Vraag groeit
Naar verwachting groeit de vraag naar medische hulpmiddelen de komende jaren als gevolg van de vergrijzing. Daardoor nemen ook de kosten toe. Intrakoop is een inkoopcoöperatie voor zorginstellingen en heeft ongeveer zeshonderd leden door het land. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!