Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Ziekenhuistarieven schimmiger dan gedacht'

05-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geld rekenmachine 930 x 520
De kosten van dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis kunnen maar liefst 30 procent verschillen, afhankelijk van de zorgverzekeraar van de patiënt. Dat meldt vergelijkingssite Independer vrijdag op basis van eigen onderzoek.
Schimmigheid groter
Patiënten die voor een behandeling aanspraak maken op hun eigen risico weten nu niet bij welke zorgverzekeraar ze het goedkoopst uit zijn. Independer onderzocht behandelingskosten van 25 ziekenhuizen.
Eerder liet de publicatie van de ziekenhuistarieven door CZ, een van de grootste zorgverzekeraars in ons land, al zien dat de kosten van een behandeling per ziekenhuis enorm kunnen verschillen. Nu blijkt de schimmigheid van deze tarieven volgens de vergelijkingssite nog groter te zijn.
Onderhandelen
Hoe het kan dat de tarieven per zorgverzekeraar in hetzelfde ziekenhuis zo verschillen is niet duidelijk. Mogelijk komt het doordat zorgverzekeraars onderhandelen over een totaalbedrag voor behandelingen en verschillende verdeelsleutels hanteren voor de kosten per behandeling.
Onvoldoende transparant
Independer concludeert ook dat veel ziekenhuizen onvoldoende transparant zijn over hun tarieven. ,,Het blijkt enorm lastig voor patiënten om tarieven van een toekomstige behandeling te achterhalen. Ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar of hebben deze gegevens niet beschikbaar. Ook zijn er ziekenhuizen die hun tarieven niet willen delen.'' Tien van de 25 ondervraagde ziekenhuizen zijn volgens Independer wel transparant over de kosten.
Oproep
De vergelijkingswebsite - in handen van zorgverzekeraar Achmea - roept ziekenhuizen op de afgesproken tarieven per zorgverzekeraar voor het komende jaar voor 19 november op hun website te publiceren. In ieder geval voor behandelingen tot het maximaal eigen risico van 885 euro, omdat patiënten tot aan dit bedrag zelf kosten kunnen maken. Verzekeraars moeten uiterlijk op die datum hun polissen en de zorgpremies voor het komende jaar bekendmaken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Bonte Specht
Bonte Specht9 aug. 2016 - 19:46

Ik heb een keer gebeld naar czIk ben op 3 mnd tijd 3* naar de reumatoloog geweest. De eerste keer 2* viel alles onder DBC.De 3* keer ben ik 5 minuten binnen geweest omdat de ergo hulpmiddelen had geadviseerd, 2 briefjes heeft hij geschreven, nergens naar geïnformeerd, maar wel voor 5 minuten weer een DBC gedeclareerd.Reactie van CZ, dit kan mevrouw, ik zie geen reden om dit niet accepteren! Nou snap ik ook dat de kosten de pan uit rijzen, niet normaal!

chronisch zieke
chronisch zieke6 aug. 2016 - 15:05

Den Haag wilde toch marktwerking? Wég die marktwerking en DBC's en weer terug naar vergoeding per verrichting?

jan4073
jan40736 aug. 2016 - 11:54

@Nomennescio. Terug naar de tijd dat de overheid alles regelde wil ik niet graag! Ben je vergeten de dramatisch lange wachttijden die er waren voor ziekehuis opnames? Ik heb zelf 2 naaste buren verloren die op een wachtlijst stonden en overleden voordat ze aan de beurt waren voor een simpele hart en vaat operatie. Door de wachtlijsten en lange wachttijden overlijden er veel mensen voordat de ziekenhuiskosten gemaakt worden. Daar wordt het wel veel goedkoper van maar dat kan toch niet de bedoeling zijn? Wil jij daar weer naar terug?

efsix
efsix5 aug. 2016 - 17:35

Klagen helpt niet, iets doen wel, gratis goed advies, ga naar Nationaal Zorgfonds

gerardvantol
gerardvantol5 aug. 2016 - 14:27

Hier zou een taak voor de overheid liggen, verbied grove verdienmodellen over de rug van mensen die het toch al moeilijk hebben. Maar ja ik ben bang dat de dames en heren politici hier geen zin in hebben, ze staan immers allemaal in de wacht oor een zwaar overbetaald baantje bij een zorgverzekeraar of aanbieder.

cantate
cantate5 aug. 2016 - 13:34

Dat het zoveel zou verschillen, dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis, dat had ik niet gedacht. En als de ene behandeling via een bepaalde zorgverzekeraar goedkoper is, kan een andere natuurlijk weer duurder zijn. Dat weet je allemaal niet van te voren en in de meeste gevallen weet je ook niet wat je ooit nodig zou kunnen hebben. Ik mis het vroegere Ziekenfonds en niet alleen omdat de premie toen nog betaalbaar was!

lopaka
lopaka5 aug. 2016 - 13:01

Het wordt tijd dat alles wat met de zorg en ziekte te maken heeft (dokters, ziekenhuizen,  apothekers  etc.) weer onder een staats verzekering gaat komen dan blijven er geen miljarden plakken bij de verzekeringsmaatschappijen. Dat geld ook voor salarissen bij verzorgingstehuizen."Banken en verzekeraars zijn de grootste dieven en oplichters op deze aarde" zei mijn vader altijd

1 Reactie
lion4
lion46 aug. 2016 - 12:02

Mijn vader ook, en nu geloof ik ook dat het waar is

nomennescio
nomennescio5 aug. 2016 - 12:18

Dat is nu precies de bedoeling het moet overal verschillend zijn dan kan niemand er meer wijs uit. Wat is er nu eenvoudiger dan een ZFW voor iedereen met een te betalen bedrag van b.v. 7% van het brutoloon met geen maximum voor het brutoloon, dan betaald iedereen naar vermogen. Al die bonusjagers verdwijnen van het toneel en al die hoge inkomens van chirurgen  halveren want dat kan in België ook. Ze snappen dit best maar zullen er alles aandoen om te voorkomen dat verzekerden ook maar iets te vertellen krijgen. 

gertie134
gertie1345 aug. 2016 - 12:16

Dat deze wereld schimmig is, zal toch geen verrassing zijn mag ik hopen. Probeer maar eens als consument een prijsopgaaf te krijgen van een behandeling. Niemand kan je dat vertellen. Daar komt nog eens bij dat soms idioot lang duurt voordat een ziekenhuis een rekening indient bij de zorgverzekeraar, zodat je soms nog een rekening krijgt van 2 of 3 jaar geleden waardoor je eigen risico kan worden aangesproken waar je helemaal geen rekening hebt gehouden. Ik heb me eens laten vertellen dat ziekenhuizen de fakturen tot 5 jaar (!!!!) na behandeldatum mogen indienen. Ik begrijp best dat sommige behandelingen over meerdere jaren moeten, maar kan dat nou niet anders. Kunnen ziekenhuizen niet verplicht worden de fakturen per behandeling in te dienen om zodoende nare verrassingen te kunnen voorkomen? Als het voor organisaties als lastig wordt om achter de prijzen te komen, hoe moet een consument dat dan gaan doen??

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!