Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Ziekenhuis-wc is erg vies'

06-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
vieze-wc.jpg
Met de hygiëne van toiletten is het nog steeds slecht gesteld. Bijna driekwart van de openbare toiletruimtes voldoet niet aan de hygiënische maatstaven. Dit blijkt uit het Nationale Toiletonderzoek, dat jaarlijks door vakblad Service Management wordt uitgevoerd. Toiletten in de gezondheidszorg kwamen het slechtst uit de test. Op maar liefst de helft van de toiletten is de Enterobacterie, afkomstig uit ontlasting, aangetroffen.
Kranen, spoelknoppen en deurknoppen
In samenwerking met hygiëne-aanbieder Tork werd een bacteriële steekproef verricht in 150 openbare, Nederlandse toiletten. Twee van de vijf onderzochte toiletbrillen bleek besmet met de Enterobacterie. Ook kraanknoppen (28 procent), spoelknoppen (19 procent) en deurknoppen (9 procent) zijn hiermee bevuild. De bacterie kan leiden tot maag -en darmklachten, met name bij mensen met een lage weerstand.
Vieze toiletzittingen
Ten opzichte van vorig jaar is er een flinke daling van het aantal schone toiletten geconstateerd. De hygiëne van toiletten in de gezondheidszorg daalde het sterkst: van 45 procent schone toiletten (2012) naar 20 procent. Vooral vervuilde toiletzittingen waren hierbij de boosdoener.
Schoonste wc's
In openbare gebouwen (gemeentehuizen, sportcomplexen, musea en stations) zijn de schoonste toiletten te vinden. In die categorie werd 33 procent van de toiletten goed beoordeeld, terwijl dat vorig jaar nog 41 procent was. Toiletten in de horeca noteerden nu 31 procent schone toiletten (vorig jaar 33 procent) en terwijl warenhuizen en tuincentra met 25 procent goed scoorden, is dit toch 7 procent minder dan in 2012.
'Dames wc's meest hygiënisch'
Over het algemeen zijn de damestoiletten het meest hygiënisch: 37 procent van de onderzochte toiletten werd met een voldoende beoordeeld, waar de heren-wc's in slechts 25 procent van de gevallen door de test kwam.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!