Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ziekenhuis spoort maagzweer op in adem

28-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorg_doktor_medisch_33.jpeg
Ziekenhuis UMC St Radboud in Nijmegen gaat proberen maag- en leverkwalen op te sporen in de adem van patiënten. Dat gebeurt met een apparaat dat speciaal voor dit doel is ontwikkeld, zo heeft het ziekenhuis vrijdag bekendgemaakt.
Het apparaat meet zeer kleine hoeveelheden ammoniak die worden uitgeademd. Zo kan een infectie van de maag met helicobacter pylori worden opgespoord. Ammoniak is een typisch bijproduct van deze bacterie. Infecties met deze bacterie kunnen leiden tot maagklachten en maagzweren. De test kan ook een gestoorde stofwisseling in de lever aan het licht brengen.
Het project bij UMC St Radboud moet ook leiden tot de ontwikkeling van een handzaam apparaat voor huisartsen. Dat zou veel geld kunnen besparen omdat door de ademtest tijdrovende en kostbare onderzoeken achterwege kunnen blijven.
Het project kost 1,5 miljoen euro. Het ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland en Overijssel dragen bij aan de financiering. ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!