Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ziekenhuis ontwikkelt borstkankertest

14-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bikini_08.jpg
Vrouwen die willen weten of ze een verhoogd risico lopen om erfelijke borstkanker te ontwikkelen, kunnen vanaf donderdag een onlinetest invullen op www.umcn.nl/ruco. De test geeft meteen aan of er reden is om naar de huisarts te gaan.
Bijzonder aan de onlinetest is, dat die is ontwikkeld door een hoogleraar Antropogenetica van het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO). Professor Nicoline Hoogerbrugge hoopt dat zoveel mogelijk vrouwen met borstkanker in de familie de gratis vragenlijst zullen invullen, zodat eventuele kanker snel wordt opgespoord. Ook verwacht ze dat de test veel vrouwen gerust zal stellen, want maar een klein deel van de vrouwen met naaste familie met borstkanker krijgt het zelf ook.
In Nederland krijgen jaarlijks 12.500 vrouwen borstkanker. De ziekte treft een op de acht vrouwen. Van hen heeft 5 procent een erfelijke vorm van borstkanker. Deze vrouwen krijgen de ziekte vaak op jonge leeftijd, hebben vaker tumoren in beide borsten en hebben een grotere kans dat de kanker na behandeling toch terugkomt. Wie een moeder, dochter of zus heeft met erfelijke borstkanker heeft zelf ook een grotere kans om ziek te worden.
Het RUCO hoopt dat de onlinetest meer vrouwen bewust maakt van het risico dat ze erfelijke belast zijn. Als uit de test blijkt dat dat zo is, is het verstandig een genetisch onderzoek aan te vragen. Eventueel kan een vrouw dan besluiten haar borsten preventief te laten amputeren. Als er al sprake is van kanker, is de vrouw er in elk geval heel vroeg bij en maakt ze meer kans op genezing, aldus Hoogerbrugge. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!