Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zeshonderd Utrechtse studenten krijgen misschien energietoeslag, Utrecht klaar met rijk

19-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
678 keer bekeken
  •  
Energietoeslag 1127_

Een kleine groep van maximaal zeshonderd studenten krijgen misschien toch nog energietoeslag. De gemeente Utrecht gaat de aanvraag voor energietoeslag opnieuw beoordelen. Een kleine minderheid van de studenten in de stad komt daardoor alsnog in aanmerking voor een bedrag van 1800 euro. Dat laat het gemeentebestuur weten nadat de gemeente een rechtszaak heeft verloren van een afgewezen student. Utrecht is tegelijkertijd kritisch op de landelijke overheid, omdat die de problemen rond de energietoeslag voor studenten maar niet oplost.

“Den Haag weigert met een oplossing te komen"

"Onze pijnlijke conclusie is dat door falend rijksbeleid een groep is klemgezet", schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Ze stellen gefrustreerd vast dat Den Haag "weigert met een degelijke landelijke oplossing te komen". Dat rekent Utrecht het Rijk "zwaar aan".

Studenten uitsluiten is volgens de rechtbank Midden-Nederland discriminatie

De studenten die alsnog in aanmerking komen, waren in eerste instantie afgewezen. Daarmee volgde Utrecht de landelijke richtlijnen voor de toeslag, die is bedoeld om mensen met lage inkomens te helpen met de energierekening.

Studenten als groep uitsluiten is wat de rechtbank Midden-Nederland betreft discriminatie. Die uitspraak van maandag was al de derde waarin een student gelijk kreeg. De rechtbanken in Arnhem en Amsterdam kwamen eerder tot vergelijkbare vonnissen. 

“Utrecht gaat niet in beroep”

Wethouder Linda Voortman (Werk en Inkomen) zegt dat de gemeente "met de rug tegen de muur" staat. Ze roept het Rijk "nogmaals met klem" op een oplossing te bedenken. Utrecht gaat niet in beroep, omdat de verwachting is dat de student dan weer wint. Beroep is bovendien tijdrovend. De gemeente wil ook "niet eindeloos procederen" tegen inwoners.

Enkel studenten die bezwaar hebben gemaakt, komen in aanmerking voor de toeslag

Utrecht zegt de middelen niet te hebben om simpelweg alle studenten met lage inkomens van 21 jaar en ouder 1800 euro uit te keren (1300 euro van vorig jaar en 500 euro van begin dit jaar). Dat zou met zo'n 15.000 studenten 27 miljoen euro kosten. "Een astronomisch bedrag, waar geen enkele dekking voor is."

Alleen aanvragen van studenten die bezwaar hebben gemaakt tegen hun afwijzing, of die optie nog hebben, vallen onder de regeling waar Utrecht mee komt. Studenten die zich netjes hebben gehouden aan het verzoek om géén aanvraag in te dienen, hebben dus pech. Het college: "In deze zaak zijn geen winnaars."

Rechterlijke uitspraken worden meegenomen in wetsvoorstel energietoeslag dit jaar

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) liet maandag weten dat de rechterlijke uitspraken "worden meegewogen" in een wetsvoorstel over de energietoeslag voor dit jaar. Een woordvoerster van de gemeente Utrecht wijst erop dat dit de problemen rond aanvragen van vorig jaar echter niet oplost. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!