Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zes tips voor een feestelijke én corona-proof Koningsdag

24-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
koningsdag oranje tulp 1127
Door het coronavirus ziet Koningsdag er dit jaar heel anders uit dan normaal. De optocht met de koninklijke familie is geannuleerd, de vrijmarkt gaat niet door en álle festivals en feestjes zijn afgezegd. Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen doopte Koningsdag dit jaar om tot Woningsdag. Daarom geven we je tips over hoe je er thuis alsnog een feestje van maakt!

Oranje-gebak

Zonder oranje-gebak is Koningsdag natuurlijk niet compleet. Haal het daarom in huis om alsnog een passende lekkernij te hebben voor bij de koffie. Als je bij de lokale bakker je gebak haalt, steun je ook nog eens een ondernemer! Je kunt ook samen met je buren gebakjes eten, terwijl jullie allebei in je eigen tuin of op het balkon zitten. Zo kan je met gepaste afstand alsnog samen de verjaardag van de koning vieren.

Wilhelmus

Een andere traditie die onlosmakelijk verbonden is met Koningsdag is het Wilhelmus zingen. Tussen 9:45 en 10:00 hoor je in heel Nederland klokgelui. Om 10:00 is het tijd om vanaf je deuropening of je balkon met het hele land het Wilhelmus te zingen. Vergeet ook niet je vlag uit te hangen, en je stem van tevoren op te warmen! Dat is ook zo prettig voor je buren…
Ken je de tekst niet? Die vind je hier.

Ruilmarkt

Helaas zit een ouderwetse markt er dit jaar niet in. Iets wat je wel kan organiseren in je eigen huis is een ruilmarkt! Als je met meerdere mensen woont, verzamel je allemaal wat spullen en stal je die per persoon uit. Daarna is het ruilen geblazen! Dit kan je ook via videobellen met vrienden of familie doen. Benieuwd hoe je moet videobellen? Dat legden wij al eerder uit.

De toost

Om 16:00 is het tijd voor de Nationale Toost, waar we onder andere toosten op de koning en op iedereens gezondheid. Wil je hieraan meedoen? Zorg dat je wat lekkers te drinken in huis haalt! Denk aan oranje ranja of een lekkere fles champagne.

Buurtbingo of pubquiz

Een andere leuke activiteit voor op deze Woningsdag is een buurt bingo! Breng je buren op tijd op de hoogte door een briefje door de bus - en uiteraard een bingokaart - te gooien. Op Koningsdag zit iedereen in zijn deuropening of op het balkon op de afgesproken tijd klaar. Jij draait het rad en roept de nummers rond. Als iemand bingo heeft, controleer je dit op afstand. En vanzelfsprekend zing je ook een liedje bij een foute bingo! Niet zo’n fan van bingo? Je kunt dit ook doen in de vorm van een pubquiz.
Geen inspiratie om zelf een pubquiz te verzinnen? Op deze website is een hele pubquiz te vinden met tien rondes! Elke ronde heeft tien vragen, dus jij en je buren zullen wel eventjes zoet zijn.

Wandeling

Voor de vroege vogels is Woningsdag het perfecte moment om een ochtendwandeling te maken. Sta voor zonsopgang op, trek je wandelschoenen aan en ga op pad. Online zijn er tal mooie wandelroutes te vinden, maar een rondje door je eigen woonwijk kan ook veel opleveren. Zo heb je de nodige beweging, is het nog rustig op straat en kan je van de zonsopgang genieten. Misschien kleurt hij die ochtend zelfs oranje!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!