Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zembla: vervuilde diabetesmedicijnen van Mylan in omloop

29 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
metformine mylan 1127

Nederlandse toezichthouders onderzoeken of het diabetesmedicijn metformine van het merk Mylan vervuild is, meldt Zembla. Indien er teveel NDMA, een kankerverwekkende stof, inzit, moet het product worden teruggeroepen, aldus de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

Zembla liet samen met NRC een Amerikaans laboratoriumonderzoek doen naar de pillen. Uit dit onderzoek blijkt dat de pillen van Mylan een kankerverwekkende stof bevatten, waarvan de concentraties boven de veilige limiet liggen. Het gaat om tabletten van vier verschillende partijen (batches). In Nederland gebruiken 655.000 patiënten metformine. Mylan levert een kwart van alle metformine, gebruikt bij de behandeling van diabetes type II.

Onderzoek naar NMDA

Er werden vijftig tabletten van 500, 850 en 1000 milligram metformine van vijf merken geanalyseerd op de aanwezigheid van NMDA. Uit dierproeven kwam naar voren dat deze stof kankerverwekkend is. Daarom geldt er een strenge internationale limiet voor de stof.

De helft van de onderzochte tabletten bevat geen traceerbare NDMA. In de andere helft verschilt de hoeveelheid, maar blijven de concentraties in de meeste gevallen onder de veiligheidslimiet. Alleen de pillen van Mylan springen er negatief uit, meldt Zembla. Volgens Mylan, dat zelf ook testte, bleven de NDMA-waarden onder de toegestane limiet.

Afwachten of terugroepactie nodig is

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zeggen in een verklaring aan Zembla dat het onderzoek van de toezichthouders zal moeten uitwijzen of er een terugroepactie nodig is.

De IGJ en het CBG zeggen tegen Zembla nog geen stappen te kunnen nemen, hoewel de bevindingen vragen oproepen. Een terugroepactie kan ook leiden tot een tekort aan metformine, stellen ze Voorlopig wordt patiënten geadviseerd hun metformine van Mylan te blijven gebruiken. "We begrijpen dat de uitkomsten van het onderzoek van Zembla/NRC mogelijk onrust met zich meebrengt. De overschrijdingen die we hierin zien zijn vervelend en ongewenst, maar het gaat niet om een heel groot risico", aldus IGJ en CBG.

Bron: ANP, Zembla

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar