Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Zembla onderzoekt woningmarkt
19-09-2018
•
leestijd 2 minuten
•
61 keer bekeken
•
Met #woningstress start ZEMBLA vandaag haar onderzoek naar de almaar stijgende krapte op de huizenmarkt. Te weinig nieuwbouw, veel te dure koopwoningen en jarenlange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Veel woningzoekenden kunnen geen kant meer op en blijven noodgedwongen zitten waar ze zitten. Waarom zit de huizenmarkt zo muurvast en wat moet er gebeuren om dat te doorbreken? Wat doet ons kabinet aan de woningnood? ZEMBLA zoekt het uit. Met #woningstress roept ZEMBLA woningzoekenden op hun ervaringen te delen. Kijk voor #woningstress op zembla.bnnvara.nl, Twitter en Facebook.
“Een groot probleem is de oververhitte woningmarkt. Vooral in de grote steden zijn betaalbare woningen schaars en komen starters er niet of nauwelijks tussen. Er is grote behoefte aan woningen met een huur van 700 tot 1000 euro per maand.” Dat zei koning Willem-Alexander gisteren tijdens het uitspreken van de Troonrede. “De ambitie is om per jaar gemiddeld 75.000 woningen te bouwen. Het spreekt vanzelf dat de problemen niet met één druk op de knop zijn op te lossen. Maar het is wel noodzakelijk het tij te keren,” aldus de koning.
Politiek niet doordrongen van woningstress
De vraag is óf en wát het kabinet gaat doen aan de woningkrapte en de muurvast zittende huizenmarkt. Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft zegt tegen ZEMBLA: “De politiek lijkt niet doordrongen van de woningstress die er in Nederland leeft.” Boelhouwer mist de urgentie bij de politiek. Volgens hem “liet onze vorige minister van Wonen, Stef Blok, weten, dat wat hem betreft mede door de woningmarkthervormingen van het kabinet-Rutte II het woonbeleid ‘af' was. De woonparagraaf van het huidige kabinet biedt helaas weinig oplossingen.”
'Er moet gebouwd worden'
CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma roept, daags voor Prinsjesdag, het kabinet tot actie op. Hij pleit voor een regeringscommissaris die met provincies en gemeenten om de tafel gaat zitten om af te dwingen dat er meer woningen worden gebouwd. Tegen RTL Nieuws zegt Buma: “Er moet gebouwd worden. We zien dat het niet snel genoeg gaat. Ik vind dat er meer kan gebeuren op het gebied van volkshuisvesting, en er moet ook meer gebeuren."
'Geen stimulerend bouwbeleid'
Al tijdens de crisis voerde de politiek een verkeerd woonbeleid zegt Johan Conijn, bijzonder hoogleraar Woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam, tegen ZEMBLA. De politiek van toen heeft mede geleid tot de huidige krapte op de markt. “Er was geen stimulerend bouwbeleid. De overheid heeft juist een beleid gevoerd waardoor de bouwproductie nog verder is gedaald.”
Ook andere BNNVARA programma’s besteden aandacht aan de woningkrapte in ons land. Natuurlijk doet Kassa ook mee! Houd ook #BOOS en De Nieuws BV in de gaten voor meer verhalen over #woningstress.