Kassa

Zelfwoonplicht bij woonbouw door gemeenten ingezet tegen beleggers

10-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
nieuwbouw kraan huur bouw koop hypotheek 930
Steeds meer gemeenten willen door beleggers uit te sluiten bij de verkoop van nieuwbouw, de lokale huizenmarkt betaalbaarder maken voor starters en mensen met een kleinere beurs. Door kopers te verplichten in hun aangeschafte huis te wonen, wordt verhuur onmogelijk.

Bijna twintig gemeenten hebben in het afgelopen jaar een zogeheten zelfbewoningsplicht ingevoerd, meldt het FD. Ook bestuurders Niet alleen in Amsterdam en Utrecht, waar de huizenmarkt oververhit is, maar ook in Bernheze, Nieuwkoop en Bergeijk werd een zelfwoonplicht bij nieuwbouw opgelegd. Zo wordt geprobeerd grip te krijgen op de lokale markt, stelt adviseur Thierry Wever van onderzoeks- en adviesbureau Rigo.

Grip op de huizenmarkt

Met het antispeculatiebeding wordt de snelle doorverkoop van koopwoningen verboden. Dit was al een veelgebruikt middel om grip te krijgen op de lokale markt. Studentensteden als Groningen, Den Haag en Leiden legden verder de verkamering van woningen aan banden. Het lijkt erop dat steden zoals Rotterdam en Nijmegen zullen volgen.
Bron: FD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!