Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zelftests corona volgende maand in winkel verwacht kabinet

05-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
280 keer bekeken
  •  
corona virus pathogeen 1127
Vanaf volgende maand kunnen er coronazelftests in de winkel liggen, verwacht het kabinet. De antigeentesten worden verkrijgbaar voor werkgevers, het onderwijs en dus ook voor consumenten.
"Zo kunnen we het virus de pas afsnijden", aldus coronaminister Hugo de Jonge. "Om dat eenvoudiger en laagdrempeliger te maken moeten we het anders doen: niet de mensen naar de teststraat, maar de testen naar de mensen. We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten ook een zelftestversie maken." Zo'n zelftestversie zou dan bijvoorbeeld een kortere wattenstaaf hebben.
De antigeentest toont eiwitten van het coronavirus aan in neus- en/of keelslijm. Zo weet je snel of je het virus bij je draagt. De test geeft sneller een uitslag dan de PCR-test, maar is wel minder gevoelig aldus het RIVM. De antigeentest wordt nu alleen nog in teststraten gebruikt.

Besmettingen opsporen 'zonder klachten'

Bij een antigeentest wordt wordt met een wattenstaafje slijm uit de neus en keel afgenomen. Het ministerie van Volksgezondheid denkt dat door zelftesten eerder besmettingen kunnen worden opgespoord bij mensen die geen klachten hebben.
Het is op dit moment nog niet mogelijk de testen voor eigen gebruik beschikbaar te stellen, omdat het formeel medische hulpmiddelen zijn. Fabrikanten van sneltesten kunnen een ontheffing aanvragen om de inzet als zelftest mogelijk te maken, maar moeten daarvoor wel aan voorwaarden voldoen. Zo moet de test onder meer al een Europees kwaliteitskeurmerk (CE) hebben en moet de test al geschikt zijn bevonden als zelftest. ANP / RIVM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!