Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zelfstandige winkelier verdwijnt uit straatbeeld

31-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geldwinkelwagen_01.jpg
Zelfstandige winkeliers verdwijnen in Nederland steeds meer uit de belangrijkste winkelstraten. In Utrecht en Leeuwarden gaat het op de zogeheten A1-locaties al om minder dan 1 procent van de winkelmeters. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van Locatus in opdracht van vastgoedbedrijf Corio. Het rapport wordt woensdagmiddag aangeboden aan burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht.
,,Om internet het hoofd te bieden, moeten we nu ingrijpen'', aldus bestuursvoorzitter John van Haaren van Corio Nederland. ,,De zelfstandige winkels zijn toch vooral het verschil tussen internet en winkelcentra.'' Hij pleit ervoor de huurwetgeving aan te passen, zodat de zelfstandige ondernemer meer mogelijkheden krijgt. Volgens het onderzoek zullen zelfstandigen bij ongewijzigd beleid in 2022 volledig zijn verdwenen op A-locaties.
Wolfsen laat in een reactie weten ,,de strijd tegen de eentonigheid'' te steunen. ,,Als je in het ene winkelgebied je ogen dicht doet en in een andere weer open, dan weet je niet dat je in een andere stad bent'', aldus Wolfsen. ,,Kleine bijzondere winkeltjes moeten er ook tussenzitten.''
Uit het onderzoek blijkt verder dat in Nederland de zelfstandigen meer uit het straatbeeld zijn verdwenen dan in andere West-Europese landen. Zo is in heel Nederland 65 procent van de winkels zelfstandig. In België en Luxemburg gaat het om respectievelijk 82 procent en 86 procent.
,,In Nederland is er een enorme ketenvorming'', aldus Van Haaren. ,,Als je dan gaat uitzoeken hoe dat komt, zie je dat het heel diep in de wetgeving zit.'' Sinds de jaren zestig is het mogelijk dat huurders hun huurcontract doorverkopen, zonder vereiste toestemming van de verhuurder.
,,We krijgen daarvoor om de week een verzoek'', aldus Van Haaren. Hij denkt dat een aanpassing van de wet ervoor kan zorgen dat er weer voldoende afwisseling komt. ,,We hebben hetzelfde belang als de consument'', aldus Van Haaren. ,,We willen betere winkelcentra.''
,,Corio beschrijft een probleem dat ze zelf veroorzaakt'', aldus secretaris Jelger Zee van Detailhandel Nederland. ,,Grote verhuurders, zoals Corio, maken het huurders door wurgcontracten heel erg moeilijk. Als Corio de bijzondere kleine winkeltjes terugwil in het straatbeeld, moet het eerst die contracten aanpassen.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!