Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zelfs ervaren motorrijder moet weer wennen

10-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Motor_04.jpg
Door ,,pure onwennigheid'' kunnen zelfs ervaren motorrijders aan het begin van de lente plots in brokkenmakers veranderen. Dat zeggen verkeersorganisaties die vrijdag al waarschuwden voor de vele motorrijders dit dit zonnige weekend na de 'winterstop' weer de weg op zouden gaan. Ondanks de waarschuwingen kwam in Eijsden een motorrijder om toen hij tegen een auto botste. Bij andere ongelukken raakten motorrijders zwaargewond.
Advies
'Bezint eer gij begint', adviseren verkeersbonden de motorliefhebbers elk jaar bij de eerste zonnestralen opnieuw. Veel mooiweerrijders zijn het toeren na een lange winter ontwend. ,,Zorg dat je materiaal in goede staat verkeert, ga even naar een verkeersluw gebied en word daar weer één met je motorfiets'', zegt Patrice Assendelft, directeur van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Volgens de ANWB duurt het even ,,voordat je de souplesse weer hebt en op tijd schakelt, gas geeft en remt. Een ervaren motorrijder moet dat beseffen'', aldus een zegsman.
Voorjaar
Dat advies horen motorrijders keer op keer zodra het voorjaar zich aandient. Waarom gaat het dan toch fout? Assendelft benadrukt niets te kunnen zeggen over de ongevallen van afgelopen weekend, maar weet wel dat medeweggebruikers een rol kunnen spelen. ,,Veel automobilisten zijn zich niet meer bewust van motorfietsers, terwijl het echt een samenspel is. Een motorongeval is juridisch gezien vaak de schuld van een ander, maar daar heb je weinig aan als je in het ziekenhuis ligt." Motorrijders kunnen andere weggebruikers weer laten 'wennen' door bijvoorbeeld tempowisselingen en positiewisselingen minder abrupt te laten gebeuren. En ,,misschien moeten motorrijders de waarschuwingen nog eens extra bij de koffie bespreken'', oppert de ANWB.
Waarschuwen
Veilig Verkeer Nederland (VVN) denkt dat ook bijvoorbeeld waarschuwingen op de digitale borden boven de snelweg kunnen helpen. Toch blijft het eerste lenteweekend altijd riskant, vreest een woordvoerster. ,,Je kunt nog zoveel waarschuwen, maar toch zullen mensen minder opletten omdat ze een half jaar lang minder motorrijders uit hun dode hoek zagen opdoemen.'' De ANWB benadrukt dat het de komende weekeinden ook nog extra opletten geblazen is: ,,Nog lang niet alle motorrijders zijn alweer de weg opgegaan. Automobilisten moeten er weer scherp op zijn dat ze weer kunnen opduiken.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!