Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zelfrijdende auto in Gelderland de weg op

27-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
auto_achterlicht_28.jpg
In december rijdt de eerste zelfrijdende personenauto op de openbare weg in Gelderland. Gedeputeerde Staten hebben dinsdagmiddag ingestemd met een proef met twee achtpersoonsvoertuigen zonder stuur en chauffeur die van station Ede-Wageningen naar het universiteitsterrein in Wageningen rijden.
Wereldprimeur
Volgens de provincie gaat het om een wereldprimeur. De ministerraad heeft vrijdag groen licht gegeven voor experimenten met zelfrijdende voertuigen tussen het gewone verkeer. De verkeersregels moeten daarvoor worden aangepast.
App
De Gelderse voertuigen besturen 'zichzelf’ met hulp van GPS, 3D-beeld en een radarsysteem. Ze kunnen niet harder dan 50 kilometer per uur en gaan niet de snelweg op. Reizigers kunnen een rit reserveren met een app, zo is de bedoeling.
Vervoer van de toekomst
Gelderland bundelt met de auto's beschikbare kennis en techniek en stelt de onderzoeksresultaten later weer beschikbaar. De provincie verwacht er veel van. ,,Zelfrijdende auto’s zijn het vervoer van de toekomst. Minder files, minder ongelukken en beter voor het milieu'', zegt gedeputeerde Conny Bieze.
Onbemande voertuigen
Volgende maand vindt bij Zwolle ook een eerste proef plaats met zelfrijdende trucks, zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) vrijdag. Het zal volgens de bewindsvrouw ,,nog heel lang'' duren voordat onbemande voertuigen op de snelwegen rijden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!