'Zelfmoordlijn voorziet in grote behoefte'
29-11-2010
• leestijd 2 minuten
De behoefte aan de zelfmoordlijn 113 Online is groot. Het afgelopen jaar hebben meer dan 100.000 mensen de onlinehulp, waarvan het voortbestaan wordt bedreigd, gebruikt. Dat liet hoogleraar klinische psychologie en suïcide preventie Ad Kerkhof van de Vrije Universiteit van Amsterdam maandag weten.
De overheid dreigt de geldkraan voor de dienst dicht te draaien. De huidige subsidie stopt per 1 april. ,,Er is een enorme behoefte en de website gooit hoge ogen in het buitenland'', aldus de hoogleraar die in het bestuur zit van de onlinehulpdienst.
Zonder subsidie van de overheid of vergoedingen door zorgverzekeraars kan 113 Online niet op dezelfde voet doorgaan. Kerkhof: ,,We horen van beide kanten dat ze niet voor de financiën willen opdraaien, maar dat zijn natuurlijk ook de onderhandelingen.''
Volgens Kerkhof is het nog te vroeg om te zeggen dat de lijn helpt bij het voorkomen van zelfmoord. ,,Dat effect is nu nog niet meetbaar, omdat het project nog in de kinderschoenen staat.''
Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat sinds 1980 het aantal zelfdodingen gestaag daalt. In 2007 was er sprake van een sterke, volgens Kerkhof onverklaarbare, daling, waarna zich een stijging inzette. ,,Nu zitten we weer op het niveau van 2005 en 2006.'' Volgens het CBS steeg het aantal zelfdodingen tussen 2007 en 2009 met 13 procent naar 1525.
Volgens Kerkhof is die stijging tijdelijk. Hij verwacht dat het aantal zelfdodingen dit jaar nog zal stijgen, maar dat het cijfer in 2011 weer naar beneden gaat. De recente stijging kan te maken hebben met de economische crisis, aldus Kerkhof. Ook het CBS ziet parallellen tussen de twee ontwikkelingen.
Opvallend is dat vooral de groep ouderen die zichzelf van het leven beroofde, sinds 1980 drastisch is gedaald. Dat komt volgens Kerkhof vooral door een betere gezondheidszorg en betere communicatiemiddelen. Ook opvallend is dat het aantal zelfmoorden op het spoor in de afgelopen twee jaar gelijk is gebleven.
ANP