Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zelfgemaakte cadeaus waarmee je niet voor lul staat

21-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20140121-kassagroen-lana3_4.jpg
Ook deze week gaat onze huishoudgodin Lana van Leeuwen op pad in de wereld van duurzaam huishouden. Hoe maak je zelf cadeautjes?
Kaarsje in een kopje
Eindelijk een leuk doel voor die vreselijk oubollige kop en schotels van oma. Doe kaarsenstompjes, waxinelichtjes of bijenwas in een leeg soepblik, zet dit in een pan met water en laat smelten. Zet de lont vast in het kopje met schilderstape. Zorg dat de lont recht omhoog blijft staan, gebruik bijvoorbeeld een kleerhanger op twee stapels boeken. Een lont koop je bij de ouderwetse drogist of sloop je uit een tafelkaars. Giet een klein beetje was in het kopje en laat stollen. Giet voorzichtig de was in het kopje. Laat dit stollen en knip de lont op maat. Vergeet niet het kaarsje leuk in te pakken en zeg bij het geven dat je hem met plezier navult. Let op dat er geen barsten in je kopje zitten, dan kan hij tijdens het branden knappen.
Doe het lekker zelf koekjes
Dit is een ideaal last minute cadeau. Vergeten dat je naar een feestje moest, maar je wilt toch iets meenemen? Je kan natuurlijk een portie koekjes bakken en cadeau doen, maar waarschijnlijk heb je daar geen tijd meer voor en geen zin in. Gelukkig komt het nog leuker over als je het mensen lekker zelf laat opknappen. Tenminste, als je het mooi weet aan te bieden. Neem je favoriete koekjesrecept en een pot waar het allemaal in past. Pleur nou niet alles door elkaar, maar maak mooie laagjes in de pot. Doe er een kaartje bij met daarop de natte ingrediënten die er nog bij moeten en de bakinstructies. Minimale moeite en direct resultaat. Aangezien je waarschijnlijk geen zin hebt om de inhoudsmaten van je favoriete koekjesrecept uit te zoeken geef ik je een recept dat precies in een één liter pot past.
½ theelepel kaneel
¼ theelepel zout
2/3 cup bloem
1/3 cup bruine basterdsuiker
1/3 cup kristalsuiker
1 1/3 cup havermout
¾ cup gehakte chocolade extra puur
½ cup gehakte nootjes
Hoe transformeer je de zelfgemaakte zut tot topcadeau?
Het grootste probleem met zelfgemaakte cadeaus is hoe ze worden gepresenteerd. Een potje zelfgemaakte jam is op zich leuk, maar als het in een oude mosterdpot zit met het halve label er nog aan dan zal je een kille 'bedankt' krijgen en op de cheap-friends-lijst komen. Bied je hetzelfde potje aan op een mooie manier dan zijn mensen echt blij om het te ontvangen en vinden ze je enorm hip en crafty.
Meer van dit soort tips lezen? Check het op de site van Lana van Leeuwen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!